Οι ολυμπιακοί αγώνες των μαθητών - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

Οι ολυμπιακοί αγώνες των μαθητών

Οικονομική ανάσα για την περιοχή η Μαθητιάδα

mathitiada

Της Έλενας Καραβασίλη

Στην Πρώτη Σερρών θα πραγματοποιηθεί για 11η χρονιά η Μαθητιάδα. Πρόκειται για μία γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, που θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 6 Μαΐου. Είναι μία προσομοίωση των ολυμπιακών αγώνων, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή 35 ολυμπιακών αθλημάτων, με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίου από σχολεία όλης της χώρας αλλά και τη συμμετοχή σχολείων της ομογένειας.

Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και τη Μαθητιάδα, καθώς φέτος συμμετέχουν 41 σχολεία με 600 μαθητές και περίπου 900 εθελοντές, ενώ στην προηγούμενη συμμετείχαν 52 σχολεία με 1200 μαθητές. Να αναφέρουμε πως τα σχολεία της ομογένειας που συμμετέχουν είναι από τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ουκρανία, τη Ν. Αφρική και την Κωνσταντινούπολη. Ενώ όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ιδιαίτερα παρήγορο είναι το γεγονός πως συμμετέχουν σχολεία από νησιά της Ελλάδας, όπως από την Πάρο, τη Λέσβο και την Κρήτη παρά το γεγονός ότι τα έξοδα μεταφοράς για να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι αυξημένα.

«Η κρίση έφερε και εδώ τα άσχημα αποτελέσματά της. Πιστεύω πως η επόμενη Μαθητιάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ καλύτερη γιατί θα είναι καλύτερες οι οικονομικές συνθήκες», σχολίασε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. «Η αποκέντρωση των μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι ζητούμενο και επιδίωξή μας. Θέλουμε η Μακεδονία και η Θράκη να εξελιχθούν σε κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού. Ο θεσμός της Μαθητιάδας έχει αποκτήσει μία πανελλαδική εμβέλεια, κύρος και αναγνώριση», τόνισε.

«Χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης»

karaoglou

Οι νέοι που θα συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη σημασία του εθελοντισμού, να αποκτήσουν εμπειρίες από ολυμπιακά αθλήματα, να αναπτύξουν θετική στάση για τον αθλητισμό και τον ολυμπισμό καθώς και να αποκτήσουν ατομικές και κοινωνικές αρετές όπως η ομαδικότητα και η συνεργασία.

«Το χτίσιμο των αυριανών πολιτών ξεκινά από το σχολείο. Έτσι και η διοργάνωση της Πανελλήνιας Μαθητιάδας ως εκπαιδευτικό γεγονός, με όχημα τον αθλητισμό και τον πολιτισμό βοηθά στη διεύρυνση κάθε πτυχής της προσωπικότητας των παιδιών μας που θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους τη νέα Ελλάδα, που χτίζει ο ελληνικός λαός με τις θυσίες των τελευταίων χρόνων», σημείωσε ο κ. Καράογλου.

Η Μαθητιάδα ξεκίνησε το 2002, με την ολυμπιακή παιδεία που εντάχθηκε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, ενισχύεται ολοένα και περισσότερο από μαθητές- αθλητές και από εθελοντές που πρεσβεύουν την ιδέα του ολυμπισμού.
«Στόχος της διοργάνωσης είναι η ευγενής άμιλλα. Με σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης», ελληνόπουλα από διάφορες περιοχές της χώρας αναπτύσσουν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με παιδιά της ομογένειας. Έλληνες που ζουν στη Ν. Αφρική ανταλλάσουν mail με παιδιά που μένουν στην Ελλάδα και μετά το πέρας της Μαθητιάδας συνεχίζουν να διατηρούν σχέσεις είναι ιδιαίτερα συγκινητικό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Μαθητιάδας, Αριστείδης Σέμκος.

Οικονομική ανάσα για την περιοχή η Μαθητιάδα

Όπως φαίνεται η Μαθητιάδα εκτός από το να προάγει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, έχει αντίκτυπο και στην οικονομία της περιοχής. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Μαθητιάδας, Αριστείδη Σέμκο, ο θεσμός αποτελεί οικονομική ανάσα για την περιοχή των Σερρών. Πέραν της διαμονής των μαθητών στις κατασκηνώσεις και τη μετακίνησή τους, οι μαθητές ξεναγούνται στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει κίνηση της αγοράς, καθώς οι μαθητές επισκέπτονται την ντόπια αγορά, τις ταβέρνες, τα μουσεία και τα διάφορα αξιοθέατα της περιοχής. Επιπλέον είναι αρκετοί οι επισκέπτες που έρχονται προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα της Μαθητιάδας, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και από χώρες του εξωτερικού.
Ο θεσμός αυτός στηρίζεται οικονομικά από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την αντιπεριφέρεια Σερρών και το δήμο Αμφίπολης. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, ενώ το κόστος για κάθε παιδί (διαμονή στις κατασκηνώσεις, μεταφορά, σίτιση) φτάνει περίπου στα 180 ευρώ. Φέτος, λόγω της οικονομική κρίσης και των σχετικά μειωμένων οικονομικών πόρων, ζητήθηκε από τους μαθητές να πληρώνουν μία μικρή συμμετοχή στη Μαθητιάδα για να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ