, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι πολιτικοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και αυτοί που… τα κράτησαν!

vouli-thema
Του Βαγγέλη Στολάκη
Βουλή σε δυο στρατόπεδα με φόντο… τα χρήματα που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό εν ενεργεία και πρώην πολιτικοί. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί εντός κοινοβουλίου όταν κάποιος «ανοίγει» το θέμα του επαναπατρισμού των χρημάτων που έβγαλαν σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα μισθωτοί, επιχειρηματίες και… εκπρόσωποι του λαού. Οι απόψεις μάλιστα για τους τελευταίους που έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες διίστανται με βουλευτές της συγκυβέρνησης να ζητούν να δοθούν όλα τα ονόματα στη δημοσιότητα προκειμένου, όπως λένε «ο λαός να καταλάβει τι καπνό φουμάρει ο καθένας» και άλλους κυρίως της αντιπολίτευσης να τους δίνουν τα… εύσημα, αφού θεωρούν ότι υπαίτια για μια τέτοια κίνηση είναι η κυβέρνηση.
Το ρεπορτάζ της Karfitsa για τους… εθνοπατέρες του τόπου με τις καταθέσεις με τα πολλά… μηδενικά στο εξωτερικό που προκάλεσε αίσθηση και… «σούσουρα» στα «πηγαδάκια» των βουλευτών, συνεχίζεται! Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι συγκεκριμένοι βουλευτές με τους οποίους η «Κ» επικοινώνησε όχι μόνο δεν θέλησαν να τοποθετηθούν επί του ζητήματος αλλά ζήτησαν να μην… αναφερθούμε καθόλου σε αυτούς! Όπως και να έχει το σίγουρο είναι ένα: δεν μπορεί όλοι οι πολιτικοί να στοχοποιούνται, επειδή ορισμένοι συνάδελφοί τους προτίμησαν τη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης να σώσουν το… βιός τους!
Όπως είχαμε αναφέρει ήδη στην Karfitsa το «Ποτάμι» πριν από λίγο καιρό είχε καταθέσει σχετική ερώτηση σε τρεις υπουργούς, χωρίς να λάβει απαντήσεις. Ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής τον αρχηγό του, Σταύρο Θεοδωράκη ζήτησαν να μάθουν από την κυβέρνηση ποιοι είναι οι πολιτικοί που μετέφεραν τα τελευταία χρόνια τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου τα λεφτά αυτά να… επαναπατριστούν!
«Μας βάζουν ρετσινιά»
Απάντηση πειστική το «Ποτάμι» δεν έλαβε όπως σχολιάζει στην «Κ» ο βουλευτής του, Νίκος Ορφανός και προαναγγέλλει πως το κόμμα του αναμένεται να καταθέσει εκ νέου παρόμοια ερώτηση. «Τα υπουργεία δεν μας έδωσαν απάντηση επικαλούμενα αστείες δικαιολογίες για ένα θέμα που είναι υπαρκτό. Οι καταγγελίες ότι υπάρχουν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης τα οποία έχουν χρήματα στο εξωτερικό δεν έχουν διαψευστεί» σχολιάζει ο κ. Ορφανός και σημειώνει ότι η επιτροπή της Βουλής για το πόθεν έσχες είναι υπό διαμόρφωση με αποτέλεσμα «τα πράγματα να συσκοτίζονται παραπάνω». «Αυτοί οι πολιτικοί που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω βάζουν μια ρετσινιά σε όλους μας» τονίζει και προσθέτει πως κανένας βουλευτής του «Ποταμιού» όπως πρόσφατα δήλωσαν όλοι στον κ. Θεοδωράκη δεν έχει χρήματα στο εξωτερικό. «Η κυβέρνηση βλέπει ως εχθρό τον κάθε ένα που έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Από τη μια τους κατηγορεί και από την άλλη τους κάνει χαριστικές ρυθμίσεις για να επαναπατριστούν χωρίς να εξετάζει την αιτία και την προέλευση των χρημάτων» λέει. «Την κυβέρνηση τη βολεύει να υπάρχει μια γενικόλογη σπίλωση του πολιτικού συστήματος» τονίζει με νόημα ο κ. Ορφανός. Προαναγγέλλει πως το κόμμα του θα επανέλθει με την κατάθεση νέα ερώτησης προς τα αρμόδια υπουργεία.  «Η κυβέρνηση πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα. Είναι και ο Καίσαρας και η γυναίκα του, οι οποίοι δεν πρέπει μόνο να φαίνονται τίμιοι αλλά να είναι κι όλας. Επειδή υπάρχουν σκιές ότι πολιτικοί έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό καλούμε την κυβέρνηση να το ξεδιαλύνει» καταλήγει ο κ. Ορφανός.
«Απαράδεκτο να γλιτώνει τα…λεφτουδάκια του»
Να δοθούν τα ονόματα των πολιτικών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ζητά και ο Γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και  βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος. Μιλώντας στην «Κ» τονίζει πως: «Είναι αδιανόητο και ηθικά απαράδεκτο, οποιοσδήποτε Έλληνας βουλευτής να έχει καταθέσεις στο εξωτερικό και να μην τις φέρνει στην Ελλάδα. Και ακόμα χειρότερα, συνιστά μείζων ηθικό έγκλημα, οποιοσδήποτε πρώην ή νυν κυβερνητικός παράγοντας και βουλευτής, να έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό, στα χρόνια της κρίσης για να… γλιτώσει τα λεφτουδάκια του, φοβούμενος χρεοκοπία της χώρας. Τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχουν, συνιστούν ντροπή για το κοινοβούλιο, την πολιτική, τη δημοκρατία και τη χώρα. Και πρέπει να βγουν στο φως για να ξέρουν οι πολίτες τι «καπνό φουμάρει ο καθένας» και ειδικά, όσοι υπήρξαν ή είναι εκπρόσωποί τους στο κοινοβούλιο…».
Καλύτερη έρευνα και όχι… «λάσπη στον ανεμιστήρα» ζητά από την πλευρά του ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος θέτει ζήτημα ηθικής τάξης για αυτούς που μετέφεραν τις τραπεζικές τους καταθέσεις σε ιδρύματα του εξωτερικού. «Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, από πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και αν είναι νομίμως αποκτηθέντα, γεννά αναμφίβολα ζήτημα ηθικής τάξεως. Το όλο θέμα απαιτεί, όμως, υπεύθυνη διαχείριση, και όχι «λάσπη στον ανεμιστήρα», όπως στην περίπτωση αναρτήσεων με δήθεν λίστες βουλευτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, ενώ είναι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δηλωμένες στο πόθεν έσχες» αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος.
«Έπρεπε να τα βγάλω»
Διαφορετική εικόνα έχει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και βουλευτής της ΝΔ από την Αιτωλοακαρνανία, Μάριος Σαλμάς. Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, αν και ο ίδιος διευκρινίζει πως δεν έχει βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό «δεν παρεξηγεί τους πολιτικούς που το έχουν κάνει». «Κι εγώ θα έπρεπε να τα βγάλω στο εξωτερικό. Το σκέφτηκα δέκα φορές να το κάνω. Αν είχα ένα εκατομμύριο ευρώ θα το έβγαζα έξω. Δεν παρεξηγώ όσους το έχουν κάνει. Πολλοί πολιτικοί είναι επαγγελματίες που πρέπει να προστατέψουν από μια κυβέρνηση που κάνει καλαμπούρι τα χρήματα που έβγαλαν νόμιμα δουλεύοντας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Σαλμάς.
«Δεν τιμά κανέναν πολιτικό μια τέτοια ενέργεια. Ειδικά σήμερα που η οικονομία και η κοινωνία διέρχονται μια τεράστια κρίση το πιο επιβεβλημένο θα ήταν να επιστραφούν τα κεφάλαια πίσω» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Τιμολέων Κοψαχείλης, βουλευτής της ΝΔ από τα Γρεβενά.
Θέμα… ηθικό
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Ημαθία, Φρόσω Καρασαρλίδου θεωρεί ότι «ναι μεν τίθεται ζήτημα ηθικής αλλά είναι δικαίωμα του καθενός να βγάλει τις καταθέσεις του εάν τις έχει αποκτήσει νόμιμα». «Εάν τα απέκτησε κάποιος πολιτικός νόμιμα τα λεφτά του, με το ισχύον καθεστώς έχει δικαίωμα να τα βγάλει» λέει και συμπληρώνει: «Για μένα το σημαντικότερο είναι τα χρήματα αυτά τα είναι φορολογημένα και να έχουν βγει με έντιμο τρόπο. Να μην είναι λεφτά που παράχθηκαν από την πολιτική. Να μην είναι μαύρο πολιτικό χρήμα. Καλώ ωστόσο όσους τα έχουν βγάλει έξω να τα επαναπατρίσουν». «Μας παίρνει όλους η μπάλα. Κάνει κάποιος πολιτικός μια παράτυπη και ανήθικη πράξη και από αυτήν χαρακτηρίζεται όλος ο πολιτικός κόσμος» καταλήγει η κ. Καρασαρλίδου.
Παρόμοια άποψη εκφράζει και ο συντοπίτης της, επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ουρσουζίδης. «Εφόσον τα χρήματά τους τα έχουν αποκτήσει με νόμιμο τρόπο έχουν κάθε δικαίωμα να τα διαχειριστούν όπως θέλουν αυτοί» λέει και δηλώνει πως ο ίδιος εάν είχε χρήματα δεν θα τα έβγαζε ποτέ έξω. «Είμαστε δημόσια πρόσωπα και υποτίθεται ότι προσπαθούμε για να επιβιώσει η χώρα. Πρέπει να δείχνουμε την απαραίτητη ψυχραιμία» σημειώνει ο κ. Ουρσουζίδης και καλεί να εξεταστούν και να αναζητηθούν οι πηγές των χρημάτων των πολιτικών που βγήκαν στο εξωτερικό.
Τέλος ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής από την Α’ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γρέγος λέει: «όταν η πατρίδα έχει ανάγκη τους υποτιθέμενους ηγέτες της ή τους πραγματικούς ηγέτες της και εκείνοι κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον ή δίνουν τα πάντα για την πατρίδα, μου έρχεται στο μυαλό η ιστορία της Μαντώ Μαυρογένους. Όταν πήγε να ζητήσει μια σύνταξη από το ελληνικό κράτος, ενώ είχε δώσει όλη της την περιουσία τη ρώτησαν τι προσέφερε στον τόπο της».
Έκαναν φτερά μέσα σε πέντε χρόνια!
Στο μεταξύ, οι εκροές καταθέσεων που σημειώθηκαν το μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Απριλίου 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύονται στην Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική αγγίζουν τα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με ειδική αναφορά που γίνεται για τις καταθέσεις στην έκθεση της ΤτΕ, συνολικά την περίοδο Οκτωβρίου 2009-Απριλίου 2015 παρατηρούνται τρεις φάσεις στην εξέλιξη των ροών καταθέσεων των εγχώριων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς και από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Στην πρώτη και μεγαλύτερη σε διάρκεια φάση (Οκτώβριος 2009-Ιούνιος 2012) καταγράφηκαν συνολικές καθαρές εκροές, ύψους 88,9 δισ. ευρώ (-38% του υπολοίπου του Σεπτεμβρίου 2009). Ακολούθησε φάση ανάκτησης αρχικά και στη συνέχεια σταθεροποίησης των καταθέσεων (Ιούλιος 2012-Νοέμβριος 2014), οπότε καταγράφηκαν εισροές ύψους 12,1 δισ. ευρώ από τις εγχώριες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (+8% του υπολοίπου του (Ιουνίου 2012). Στην τρίτη και τρέχουσα φάση (∆εκέμβριος 2014-Απρίλιος 2015), παρατηρήθηκαν και πάλι υψηλές μηνιαίες εκροές συνολικού ύψους 29,4 δισ. ευρώ (-19% του υπολοίπου καταθέσεων Νοεμβρίου 2014). Στο τέλος Απριλίου 2015 το υπόλοιπο των καταθέσεων αυτών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανερχόταν σε 128 δισ. ευρώ, έναντι 232,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2009.
Η έρευνα συνεχίζεται…

#Tags: Ποτάμι

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.