Οι "σκιές" των πολιτικών της Θεσσαλονίκης! - Karfitsa.gr
Πολιτική

Οι «σκιές» των πολιτικών της Θεσσαλονίκης!

Συνδικαλιστές, φίλοι, σύζυγοι, τεχνοκράτες οι... συνεργάτες τους!

vouli-thema

Του Βαγγέλη Στολάκη

Πολλοί τους αποκαλούν ως το… «δεξί» τους χέρι και άλλοι ως τη… «σκιά» τους. Ορισμένοι από αυτούς είναι τεχνοκράτες, άλλοι συνδικαλιστές, άλλοι σύζυγοι και παιδιά και άλλοι τοπικοί παράγοντες που έχουν «κολλήσει» πολλά κομματικά ένσημα. Ο λόγος για τους στενούς συνεργάτες των πολιτικών της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται δίπλα τους από την πρώτη ημέρα της εκλογής του σε κάποιο δημόσιο αξίωμα.

Απόστολος ΤζιτζικώσταςΟ Θανάσης Θάνος γνωρίζει τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα από τότε που ο δεύτερος ήταν… αγέννητος. Ο κ. Θάνος υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης του πατέρα του Απόστολου, Γιώργου και υπήρξε διευθυντής του πολιτικού του γραφείου όταν ήταν βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης αλλά και στα υπουργεία Γεωργίας, Συντονισμού και Μακεδονίας Θράκης. Σήμερα είναι η… «σκιά» του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ο διευθυντής του γραφείου του, και για το λόγο αυτό μπορεί να τον βρει κανείς στη Β. Όλγας 198 από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Η συνεργασία του με τον μικρό Τζιτζικώστα ξεκίνησε επίσημα όταν ο πρώτος εξελέγη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης το 2007 και συνεχίστηκε το 2009 όταν ο Απόστολος έμεινε εκτός Βουλή λόγω του Κώστα Καραμανλή, που προτίμησε να κρατήσει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη. Είναι 60άρης, πατέρας δυο παιδιών ενώ ο ένας- ο Αλέξανδρος Θάνος – πρόσφατα εκλέχτηκε και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη». Ο κ. Θάνος είναι συνταξιούχος και πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ ενώ έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του στην Ιταλία.

Στα «δεξιά» χέρια του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας συμπεριλαμβάνονται και τρεις… νεότεροι και συνομήλικοι του Τζιτζικώστα. Ο λόγος για τον Νίκο Ιωάννου που κατέχει τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας, τον Κώστα Μπέφα –επιστημονικό συνεργάτη του, υπεύθυνο για θέματα Τύπου και ΕΣΠΑ- και τον Άρη Μάτσικα, ειδικό συνεργάτη υπεύθυνο για τα social media και τους λόγους του κ. Τζιτζικώστα. Οι τρεις τους γνωρίστηκαν με τον σημερινό Περιφερειάρχη από την εποχή που ήταν όλοι τους στο πανεπιστήμιο μέλη της ΟΝΝΕΔ, ενώ ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σχέση το 2005 οπότε και ο κ. Τζιτζικώστας ανέλαβε υπεύθυνος του think tank της Νέας Δημοκρατίας, του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας.

Η «σκιά» του υπουργού

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει να έχει στο πλευρό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Ορφανού είναι ο κ. Τριαντάφυλλος Πετινίδης, υπάλληλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συνδικαλιστής της «γαλάζιας» παράταξης. Ο κ. Ορφανός συνεργάζεται μαζί του από το 2004, την εποχή που βρισκόταν στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. «Δεξί» χέρι του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης θεωρείται και ο Παναγιώτης Χατζηλαζαρίδης, από την ίδια εποχή. Είναι υπεύθυνος επί αθλητικών θεμάτων, πρώην υπάλληλος του ΟΤΕ και σήμερα συνταξιούχος. Η «τριάδα» των στενών συνεργατών του βουλευτή της ΝΔ κλείνει με τον Τάσο Σιδεράτο, υπάλληλο του ΟΣΕ και πρόεδρο Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σιδεράτος είναι αποσπασμένος στο Διοικητήριο.

 Οι «βιομήχανοι» του Καράογλου

ΚαράογλουΣε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτή της ΝΔ από τη Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Καράογλου, «στυλοβάτες» του πολιτικού του γραφείου όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει είναι δυο… κυρίες. Ο λόγος για τη Ζωή Μπάρμπα και την Πέγκυ Κουτσούκη, οι οποίες τον ακολουθούν σε όλα τα πόστα. Απόφοιτος Πανεπιστημίου στο Βόλο η πρώτη και δημοσιογράφος η δεύτερη συνεργάζονται με τον πρώην υπουργό από το 2006, λίγο μετά την πρώτη του εκλογή ως βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης. Είναι υπεύθυνες για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του κ. Καράογλου, καθώς συγγράφουν λόγους, ομιλίες και σχέδια νόμου. Όπως ο ίδιος δηλώνει στην Karfitsa «Έχουμε σχέσεις απολύτου εμπιστοσύνης». Διευθυντής του πολιτικού του γραφείου είναι ο Γιάννης Ποδιώτης, ο οποίος ήταν και ο διευθυντής του γραφείου του στο  Διοικητήριο. Ο κ. Ποδιώτης είναι υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε συμφοιτητής με τον κ. Καράογλου και συνοδοιπόρος του στη ΔΑΚΕ τελωνειακών. Σημαντικός για τον κ. Καράογλου θεωρείται και ο Γιώργος Γιαννόπουλος αλλά και η σύζυγός του Γιώτα, η οποία είναι αποσπασμένη στο γραφείο του από την πρώτη ημέρα που ο Καράογλου εκλέχτηκε βουλευτής. Η ίδια είναι εφοριακός και γνωρίζονται από το 1983, ενώ πρόσφατα συμπλήρωσαν 25 χρόνια έγγαμου βίου. Ο πρώην υπουργός βέβαια, έχει μια πληθώρα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι ο Νίκος Φώτος, ο Κώστας Ταγγίρης, ο Δημήτρης Πανοζάχος, ο Κώστας Μόσχος και άλλοι οι οποίοι είναι οι γνωστοί «βιομήχανοι» (στελέχη της ΟΝΝΕΔ 1974-1984) και τους οποίους συμβουλεύεται πριν πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Οι άνθρωποι του Μπουτάρη

ΜπουτάρηςΜια… τριαντάρα έχει επιλέξει να έχει στο πλευρό του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που είναι κυριολεκτικά η… σκιά του! Φροντίζει για τα ραντεβού του κυρ Γιάννη, το πρόγραμμά του και την προστασία του από τους… δημοσιογράφους, όταν η ίδια κρίνει πως αυτός… κινδυνεύει! Ο λόγος για την Άννα Κωνσταντίνου. «Δεξί» χέρι του Γιάννη Μπουτάρη, θεωρείται και ο νομικός σύμβουλος του δημάρχου Απόστολος Σοφιαλίδης, όπως και η οικονομολόγος Ελένη Σωτηρίου, που είναι υπεύθυνη για τις διεθνείς σχέσεις του. Ένας τριαντάρης, ο Λεωνίδας Μακρής, τον οποίο πολύ πιθανό κάποιος να δει στη Θεσσαλονίκη με το ποδήλατό του, είναι ο λογογράφος του δημάρχου, η δημοσιογράφος Ζώγια Κουταλιανού χειρίζεται τα θέματα τύπου, ως ειδική συνεργάτης, ενώ ο γνωστός… Κοσμάς, ο οδηγός του Μπουτάρη, είναι κυριολεκτικά η «σκιά» του. Οι δυο τους γνωρίζονται πολλά χρόνια όταν ο τελευταίος δούλευε σε πάρκινγκ κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου άφηνε το αμάξι του ο σημερινός δήμαρχος. Μετά την εκλογή του, ο κυρ Γιάννης τον έκανε…  τον εξ’ απορρήτων του!

 

Οι εξ’ απορρήτων του Μπένι

Δυο συνεργάτες, οι οποίοι βρίσκονται, συνεχώς στο πλευρό του από το 1995 έχει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο λόγος για τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και καθηγητή φυσικής αγωγής, Νικήτα Ευαγγέλου και την τελωνιακό Μάγδα Μπογδάνου. Οι ίδιοι «κρατάνε» το γραφείο του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης από την Άνοιξη του 2012, οπότε και ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στο προσωπικό πολιτικό του γραφείο.

Στο γραφείο του Καλαφάτη

Η Κική Κουφογιάννη είναι το «δεξί» χέρι του Σταύρου Καλαφάτη. Δημόσια υπάλληλος στο επάγγελμα σήμερα εκτελεί χρέη διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του βουλευτή της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επιστημονική συνεργάτης του πρώην υπουργού είναι η κ. Μαρία Σαλονίδου, ενώ το «δεξί» του χέρι στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι ο δημοτικός υπάλληλος, Χρήστος Δόκαλης. Σημαντικός για το γραφείο του Καλαφάτη είναι και ο ρόλος της συζύγου του Βίκυς, δικηγόρου στο επάγγελμα, η οποία βοηθάει άτυπα στην οργάνωσή του.

ΓαλαζούδηΜια επικοινωνιολόγος για τον Στράτο

Από την πλευρά του, ο γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος έχει δίπλα του μια… επικοινωνιολόγο. Αναφερόμαστε στη Θέκλα Γαλαζούδη, η οποία εκτελεί χρέη διευθύντριας του πολιτικού του γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Ο Σιμόπουλος τη γνώρισε λίγο πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010 και από τότε έγιναν… αυτοκόλλητοι, καλοί φίλοι και καλοί συνεργάτες.

Η φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι… διαφορετικά. Όπως αναφέρει η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Λίτσα Αμμανατίδου «είναι στη φιλοσοφία του κόμματος να μην υπάρχουν διευθυντές στα γραφεία μας». Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη έχουν όλοι μαζί γραφεία επί της Εγνατίας . «Ο κάθε υπάλληλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του ρόλο. Στην Αθήνα ο ρόλος τους σχετίζεται με το νομοθετικό έργο» σχολιάζει η ίδια. Πάντως, ο Γιάννης Αμανατίδης, της πρώτης περιφέρειας, έχει πάντα δίπλα του τον κ. Φώτη Κοντό, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα με τον οποίο γνωρίζονται από την εποχή που οι δυο τους δίδασκαν σε σχολείο της Καλαμαριάς.

«Μάνα και γιος»

ΓιαταγάναΤριαντάρης είναι και η… «σκιά» της εκ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προερχομένης και νυν ανεξάρτητης βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Χρυσούλας Γιαταγάνα. Ο λόγος για τον Κώστα Σαμουρκασίδη, που κατέχει θέση επιστημονικού συνεργάτη. Οι δυο τους γνωρίστηκαν τυχαία πριν από τις εκλογές του 2012, οπότε και ξεκίνησαν να συνεργάζονται κυρίως στον τομέα των… social media. Σήμερα έχουν αναπτύξει μια σχέση «μητέρας και γιου». Ο κ. Σαμουρκασίδης είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με καταγωγή από τη Χαλκιδική και έχει τρία αδέρφια.

 

Οι όμορφες της Σαλονίκης

Η Θεσσαλονικιά ευρωβουλευτής της «Ελιάς» Εύα Καϊλή και για τα νέα της καθήκοντα στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να εμπιστευτεί δυο πρόσωπα με τα οποία είναι… φίλη και οικογένεια. Η αδερφή της Μανταλένα είναι η υπεύθυνη του γραφείου που διατηρεί η κ. Καϊλή στην Αθήνα, ενώ ο Χρήστος Παπαδούλης, με τον οποίο γνωρίζεται από την εποχή της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, είναι η… «σκιά» της στη Θεσσαλονίκη. «Κρατάει» το γραφείο στην εκλογική της περιφέρεια, διαμορφώνει το πρόγραμμά της κυρίως για τα Σαββατοκύριακα που έρχεται από τις Βρυξέλλες και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδα πραγματοποιεί συναντήσεις με φορείς και σωματεία.

Μια άλλη Θεσσαλονικιά και ξανθιά, αυτή τη φορά όμως από Νέα Δημοκρατία μεριά, η Έλενα Ράπτη έχει επιλέξει να έχει δίπλα της μόνο… γυναίκες και μαμάδες, όπως λέει χαρακτηριστικά. Μιλώντας στην Karfitsa, η ίδια αποφεύγει να τις κατονομάσει λόγω της πρόσφατης επίθεσης που έγινε στο πολιτικό της γραφείο επί της Εγνατίας. «Είναι τα εργαλεία μου. Τις λατρεύω. Είναι η οικογένειά μου. Είναι άνθρωποι που σέβομαι και εκτιμώ» αναφέρει η κ. Ράπτη.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ