, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι Βέλγοι ψήφισαν νόμο για την ευθανασία ανήλικων παιδιών!

belgio 55
Νομοσχέδιο που επιτρέπει την ευθανασία ανήλικων παιδιών που πάσχουν από ανίατες ασθένεις ή που είναι είναι κλινικά νεκρά υπερψήφισε το κοινοβούλιο του Βελγίου.
Όταν ο νόμος υπογραφεί από τον βασιλιά Φίλιππο, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που αφαιρεί κάθε όριο ηλικίας από την πρακτική αυτή.
Με βάση το νέο νομοσχέδιο ένας ανήλικος που έχει συνείδηση θα μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε ευθανασία υπό τέσσερις όρους: εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας, εάν υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους, εάν λάβει την έγκριση των γονέων του και εάν έχει συμβουλευτεί μια ομάδα ειδικών γιατρών.
Ενας ψυχολόγος θα αποφασίζει αν ο ανήλικος ασθενής είναι ικανός να λάβει ελεύθερα την απόφαση τερματισμού της ζωής του.
Την ώρα που οι Βέλγοι πολίτες τάσσονται σε ποσοστό 75% υπέρ του νομοσχεδίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, η Καθολική Εκκλησία του Βελγίου επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες την αντίθεσή της σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι φοβάται ότι η ευθανασία θα γίνει «κοινοτοπία» και την πίεση που ενδεχομένως θα ασκηθεί στα παιδιά που νοσούν.
Οι υποστηρικτές του νόμου, αντιθέτως, τόνισαν τις «αυστηρές προϋποθέσεις» που προβλέπει το νέο αυτό νομοθέτημα.
Σε αντίθεση με την Ολλανδία, όπου η ευθανασία επιτρέπεται από την ηλικία των 12 ετών, οι Βέλγοι βουλευτές προχώρησαν στην, πιο ευέλικτη, επιλογή της «ικανότητας του διαχωρισμού».
Το αν μπορεί, δηλαδή, το παιδί να κατανοεί «το μη αναστρέψιμο του θανάτου», σύμφωνα με τη δήλωση ενός βουλευτή, θα εκτιμάται κατά περίπτωση από μία ομάδα γιατρών και από έναν ψυχίατρο ή έναν ανεξάρτητο ψυχολόγο. Και μόνο εφόσον η πρωτοβουλία του να ζητήσει την ευθανασία προέλθει από το παιδί, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.
Το νομοθέτημα αυτό «ενισχύει την ελευθερία της επιλογής του καθένα. Δεν τίθεται θέμα να επιβάλλει κανείς την ευθανασία σε οποιονδήποτε» τόνισε για μία ακόμη φορά η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Καρίν Λαλιέ, λίγο πριν την ψηφοφορία.
«Σεβαστείτε τον ανήλικο ασθενή, ακούστε τον» υποστήριξε ο φιλελεύθερος Ντανιέλ Μπακελέν.
Οι βουλευτές ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά «το συναίσθημα και κατά τη συνείδησή τους» χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματός τους.
Πάντως γενικά, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Οικολόγοι και οι γερουσιαστές του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος NVA υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισαν την πρόταση οι Χριστιανοδημοκράτες και οι εκπρόσωποι του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος Vlaams Belang.
Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει ήδη λάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο την έγκριση της Γερουσίας, με 50 ψήφους υπέρ και 17 κατά και σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία για την τελική έγκρισή του.
Η ευθανασία για τους ενήλικες είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002, όμως ελάχιστοι ασθενείς καταφεύγουν σ’ αυτήν.
Σύμφωνα με το BBC, το 2012 καταγράφηκαν στο Βέλγιο 1.432 περιπτώσεις ευθανασίας, δηλαδή 25% περισσότερες από το 2011.
Οι περισσότεροι ενήλικες που επέλεξαν την ευθανασία ήταν άνω των 60 ετών κι έπασχαν από καρκίνο.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι ασθενείς που θα επιλέξουν την ευθανασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν διατυπώσει σαφώς, εκουσίως και επανειλημμένως το αίτημα να πεθάνουν. Μόνον αν ο ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, υποφέρει διαρκώς και διατηρεί σώας τας φρένας, θα εγκρίνεται το αίτημά του.
Επίσης θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μεταξύ του γραπτού αιτήματος, που μπορεί να γίνει και από ειδικώς ορισμένο ενήλικα εφόσον ο ασθενής δεν μπορεί να γράψει μόνος του, και του θανάτου του αρρώστου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.