12:54, Τρίτη
28 Ιουνίου 2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ KARFITSA: "Μυρίζει θάλασσα" στις πιο παλιές ψαροταβέρνες…

Επιμέλεια: Αρετή Τασσούλα 
 
Χαμόδρακας: Η πιο παλιά ψαροταβέρνα της Θεσσαλονίκης που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και προσμετρά περίπου έναν αιώνα στο ενεργητικό της, ξεκινώντας την πορεία της στο χρόνο το 1926. Με ποικιλία θαλασσινών και σπεσιαλιτέ το καβούρι, το χταπόδι και τα μύδια από το Αιγαίο, ο πελάτης μπορεί να γευτεί… θάλασσα και να αντικρύσει τον φάρο του Καρά-Μπουρνού με κόστος κατά μέσο όρο 15€. Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαμαριά
Μαϊάμι: Μία ακόμα ψαροταβέρνα, παλιάς… κοπής, που ξεκίνησε την λειτουργία της το 1936. Έχει ως θέα τον Θερμαϊκό, με τη θάλασσα να βρίσκεται… επί ποδός, συνδυασμένη με πληθώρα πιάτων και σπεσιαλιτέ τα τορτελίνια με γέμιση σολωμού και τις γαρίδες. Το κόστος ανά άτομο κυμαίνεται στα 15€. Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη.
Τα μπακαλιαράκια του Αρίστου: Ανοίγοντας τις πόρτες της το 1940, η ψαροταβέρνα ειδικεύεται – όπως δηλώνει και η ονομασία του καταστήματος – στον μπακαλιάρο, σερβιρισμένο με τηγανητές πατάτες. Επιπλέον σπεσιαλιτέ του καταστήματος, οι γαρίδες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ ανά άτομο, ενώ διαθέτει τρία υποκαταστήματα. Κατούνη 2 και Κουντουριώτου – Φωκαίας στο Λιμάνι, Καραολή κ Δημητρίου 223 στον Εύοσμο.
Ο Γιάννης: Η ψαροταβέρνα που χρονολογείται από το 1966, προσφέρει ποικιλία πιάτων, με σπεσιαλιτέ τις γαρίδες και τις καραβίδες, ενώ ειδικεύεται και στους μεζέδες. Βρίσκεται επί της οδού Κουντουριώτου 25 στην Καλαμαριά και το κόστος ανά άτομο υπολογίζεται στα 25€.
Τα Νησιά: Η ψαροταβέρνα λειτουργεί από το 1981, προσφέροντας ποικιλίες θαλασσινών και λαχανικών. Σπεσιαλιτέ του καταστήματος το ριζότο με γαρίδες και το ριζότο με λαχανικά, ενώ από τα προτιμώμενα των πελατών οι αγκιναροκαρδιές με ζαφράν. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ ανά άτομο και η τοποθεσία είναι Προξένου Κορομηλά 13, Θεσσαλονίκη.
Η Ίμβρος: Η ψαροταβέρνα, που άνοιξε το 1995, ειδικεύεται κυρίως στην πολίτικη κουζίνα, με σπεσιαλιτέ τα «φρούτα θαλάσσης» (σαγανάκι με θαλασσινά), τα αχνιστά μύδια, τις γαρίδες και τα μανιτάρια. Οι τιμές των πιάτων αγγίζουν τα 11€ και το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Αργοναυτών 47, Καλαμαριά.
Το Κουτούκι του Καβούρη: Λειτουργεί από το 1996 και από τις σπεσιαλιτέ του θεωρούνται τα μύδια. Το κόστος ανά άτομο υπολογίζεται στα 15€ με 20€ και το κατάστημα βρίσκεται επί της οδού Μητροπολίτου Γρηγορίου Καλλίδου 71 στην Καλαμαριά.
 
Οι ψαροταβέρνες του… 2000
Επτά Θάλασσες: Εστιατόριο θαλασσινών που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004. Διαθέτει αγιορείτικες συνταγές και από τις σπεσιαλιτέ του διακρίνονται τα ζυμαρικά και το ριζότο θαλασσινών. Ο κατάλογος κυμαίνεται στα 40€ και έχει την έδρα του επί της οδού Καλαποθάκη 10 στη Θεσσαλονίκη.
Αγιολί: Ψαροταβέρνα, του 2006, με σπεσιαλιτέ τα μύδια και το μυδοπίλαφο και το σαγανάκι με γαρίδες. Τα Σαββατοκύριακα διαθέτει live μουσική και το κόστος ανά άτομο υπολογίζεται στα 25€ με 30€. Βρίσκεται στη Λεωφόρο Νίκης 15, με θέα τον Λευκό Πύργο και τον Θερμαϊκό.
Frutti Di Mare: Πιο πρόσφατο στη λίστα των εστιατορίων με θαλασσινά, άνοιξε τις πόρτες του το 2010. Από τα αγαπημένα πιάτα των πελατών οι μακαρονάδες, το ριζότο και το κριθαρότο θαλασσινών. Οι τιμέες του καταλόγου κυμαίνονται στα 15€ με 20€ και το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Κομνηνών 20 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.