, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχές Αυγούστου το χαράτσι για τα ακίνητα


Στις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να αποστέλλει  τα  ειδοποιητήρια για το τέλος ακινήτων του 2012. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει έσοδα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που προβλέπει το μνημόνιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από τέλος ακινήτων θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό των 3 δισ. ευρώ που αναζητείται. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσταλεί στους φορολογούμενους και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά θα είναι αποσυνδεδεμένο από το ποσό του ρεύματος. Η καταβολή του από τους φορολογούμενους αναμένεται να γίνει σε 5 δόσεις.
Τα άλλα δύο μέτρα για τα οποία, επίσης, θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις ως το τέλος του μήνα είναι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση, ως γνωστόν, αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Αυγούστου. Η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα αρχίσει να ισχύει από 15 Οκτωβρίου.