01:52, Σάββατο
28 Μαΐου 2022

Εργοδοτική εισφορά στα «μπλοκάκια» από την 1/1/2017

Εργοδοτικές εισφορές για τη σύνταξη, την ασθένεια και την επικουρική ασφάλιση θα κληθούν να καταβάλλουν, από την 1/1/2017, όσοι απασχολούν εργαζόμενους σε θέσεις που “υποκρύπτουν” εξαρτημένη σχέση εργασίας και τους αμείβουν με “μπλοκάκι”.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, αναγγέλλοντας ότι το θέμα θα ρυθμιστεί “σε συνάρτηση  με την αντιμετώπιση της μερικής, αδήλωτης και μαύρης εργασίας”, δήλωσε στην ΕΡΤ πως θα αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί όσοι εργαζόμενοι είναι “αφεντικά μόνο κατ´ όνομα”, επειδή “κόβουν” δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα ο μοναδικός λογιστής σε μια επιχείρηση που δεν έχει άλλη απασχόληση ή ο δημοσιογράφος ο οποίος απασχολείται σε ένα μέσο ή, ακόμη, ένας που εμφανίζεται να έχει 2 εταιρείες  ως εργοδότες που, όμως,  ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Ο Τ. Πετρόπουλος επανέλαβε ότι όλες οι προϋποθέσεις θα αποσαφηνιστούν σε εγκύκλιο η οποία θα εκδοθεί. Με την υπό έκδοση εγκύκλιο,  το υπουργείο θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα  πλαίσιο που θα κατοχυρώνει αυτή την κατηγορία των εργαζομενων έναντι αυθαιρεσιών ή και των νομικών – εργασιακών ζητημάτων τα οποία στελέχη της αγοράς προεξοφλούν ότι θα προκύψουν εφόσον οι εργοδότες κληθούν να πληρώσουν για τους εργαζόμενους που αμείβουν με “μπλοκάκι” τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν για τους απασχολούμενους μισθωτούς τους.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε, τελος, ότι το ύψος των ασφαλίστρων των ελεύθερων επαγγελματιών στο πρώτο 6μηνο του 2017 θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2015 .imerisia.gr