, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Ευάγγελος Αποστόλου: Επανεξετάζουμε το ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τον ΕΦΚ στο κρασί

Έκκληση στους αγρότες και κτηνοτρόφους των Γρεβενών να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να παράγουν επώνυμα, με ταυτότητα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έκανε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, μιλώντας χθες το βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση στην κατάμεστη αίθουσα της Αντιπεριφέρειας Γρεβενών.
«Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στη διαδικασία παραγωγής των γαλακτοκομικών και αγροτικών προϊόντων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνεργατικά και συνεταιριστικού χαρακτήρα σχήματα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε ως μονόδρομο αυτή τη διαδικασία προκειμένου οι παραγωγοί να υπερασπιστούν τα προϊόντα τους. Επισήμανε ότι για «το 2016 καταβλήθηκαν 150 εκατ. ευρώ για την προώθηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των αγροτικών προϊόντων».
Ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμιστική παρέμβαση ώστε η πληρωμή των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς που σήμερα γίνεται στους οκτώ μήνες να μην ξεπερνά τους δύο μήνες από την πώλησή τους.
Αναφέρθηκε στις πληρωμές που έγιναν κατά την διάρκεια του 2016 «Πληρώσαμε 3,7 δισ. το 2016, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε ενισχύσεις την τελευταία εικοσαετία στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο», όμως προειδοποίησε ότι πρέπει «να πληρωθούν τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί από τα πακέτα Χατζηγάκη» γιατί κινδυνεύουν να ισοσκελιστούν από με τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
Τα Γρεβενά είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή που επλήγη από το σφοδρό κύμα χιονόπτωσης και της παγωνιάς. Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους αγελαδοτρόφους που «σε τέτοιες συνθήκες κράτησαν ζωντανά τα κοπάδια τους». Στα πολλά παράπονα που ακούστηκαν ότι καθυστερούν να προσέλθουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα με την χιλιομετρική αποζημίωση των ελεγκτών, το οποίο θα διευθετηθεί πολύ σύντομα».
Ο Ευάγγελος Αποστόλου αναφερόμενος στο θέμα του φορολογικού υπογράμμισε ότι «όσα θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει», ενώ αναφέρθηκε στα αγροτικά σπίτια, λέγοντας πως «εξετάζεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές η μείωση του τεκμηρίου τους κατά 30%».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ