Η αξία του Bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτήν της ουγγιάς χρυσού

Την αξία μιας ουγγιάς χρυσού ξεπέρασε για πρώτη φορά η αξία μιας μονάδας του ψηφιακού νομίσματος, Bitcoin.
Όπως αναφέρει το BBC, την Πέμπτη το Bitcoin «έκλεισε» στα 1.268 δολάρια, τη στιγμή που η ουγγιά troy ήταν στα 1.233. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, όπου οι αρχές προειδοποιούν πως χρησιμοποιείται για τη διαφυγή χρήματος από τη χώρα.
Η μεγάλη άνοδος των τελευταίων μηνών αποτελεί σημαντική «ανατροπή» για το Bitcoin, η αξία του οποίου έπεσε σημαντικά το 2014, μετά την κατάρρευση του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου του. Γενικότερα, η αξία του είναι ευμετάβλητη από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 2009, και πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον θα μπορέσει να επιβιώσει σε βάθος χρόνου.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, οι κινεζικές αρχές έλαβαν μέτρα κατά των συναλλαγών με bitcoins, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την παράνομη ροή χρημάτων προς το εξωτερικό. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις αυτές μείωσαν μόνο προσωρινά την αξία του Bitcoin, το οποίο συνέχισε αργότερα την ανοδική του πορεία.
Το Bitcoin είναι ελκυστικό σε πολλούς χρήστες λόγω της ανωνυμίας που εγγυάται, καθώς και της απουσίας κυβερνητικού ελέγχου. Υπενθυμίζεται πως το 2013 οι αμερικανικές αρχές είχαν προβεί σε κατασχέσεις bitcoins αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της υπόθεσης της ιστοσελίδας του dark web Silk Road, η οποία ήταν μια πραγματική διαδικτυακή «μαύρη αγορά» όπου μπορούσαν να βρεθούν, μεταξύ άλλων, ναρκωτικά, όπλα κ.α.
Αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 15 εκατ. bitcoins.
ΠΗΓΗ: naftemporiki