«Μειώστε αμέσως τους φόρους»
Σε τσουνάμι που σαρώνει στο πέρασμα της, τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται, η ανεργία. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική με έξι στις δέκα οικογένειες να δηλώνουν ότι έχουν ένα τουλάχιστον άνεργο μέλος (κατά μέσο όρο 1,65 άνεργοι ανά οικογένεια). Ο μέσος όρος της ανεργίας αποτελεί… αντανάκλαση του ρυθμού των απολύσεων στις οποίες προβαίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης, καθώς κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του έτους απολύθηκαν 1,88 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση.
Την ίδια ώρα τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές ζητούν μετ΄ επιτάσεως από τη νέα κυβέρνηση μείωση των φόρων και δημιουργία επενδύσεων προκειμένου να μπει φρένο στη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική τους κατάσταση.
Τα άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία των επιπτώσεων της παρατεταμένης ύφεσης προκύπτουν από την έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Οικονομική Συγκυρία-Τι περιμένουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης από τη νέα κυβέρνηση».
Μπορεί η μερίδα του λέοντος, οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες να προσανατολίζονται στη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, ωστόσο δύο στους δέκα (15%) σκέφτονται να περιορίσουν τον αριθμό των εργαζόμενων τους, ενώ μόλις 5% απαντά ότι θα προσλάβει προσωπικό.
Ο μέσος όρος των απολύσεων στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους άγγιξε τους 1,88 εργαζόμενους ανά επιχείρηση.
Στο μεταξύ,με κινούμενη άμμο μοιάζουν τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, που υποχωρούν συνεχώς, ως απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι εννέα στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες κάνουν λόγο για συρρίκνωση του τζίρου τους, το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τη μείωση να αγγίζει κατά μέσο όρο το 40%.
Την ίδια ώρα οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης μιλούν για περιορισμό των εισοδημάτων τους που φτάνει το 32% κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Τα δύο προαναφερθέντα ποσοστά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, που αφορά στην αρνητική οικονομική συγκυρία και στις επιπτώσεις της στην αγορά αλλά και στην κοινωνία.
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
Ηχηρή απάντηση στη φοροκαταιγίδα που πλήττει τις επιχειρήσεις δίνουν επτά στους δέκα επιχειρηματίες που ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση φόρων.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση «ποιες κατά τη άποψή σας πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», και οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν δύο επιλογές, το 72,3% απάντησε η μείωση φόρων, το 39,7% η δημιουργία επενδύσεων, το 38,6% η ενίσχυση ρευστότητας, το 10,9% η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, το 10,3% η πάταξη της διαφθοράς και το 3,8% οι αποκρατικοποιήσεις.
Στο θέμα της μείωσης ή όχι του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, το 50,5% απαντά ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις, το 3,2% σε προσλήψεις και το 46,3% να διατηρήσει αυτούς που έχει.
Μειωμένα τα εισοδήματα
Μηδενικό καταγράφεται το ποσοστό των οικογενειών της Θεσσαλονίκης που είδαν τα εισοδήματα τους να αυξάνονται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους,
με οκτώ στα δέκα να απαντούν ότι έχουν υποστεί μείωση και δύο στα δέκα να λένε ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.
Ο μέσος όρος μείωσης των εισοδημάτων κατά το εξεταζόμενο διάστημα αγγίζει το 32%. Κατά συνέπεια τα νοικοκυριά έχουν βάλει μαχαίρι στις δαπάνες τους, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην ένδυση – υπόδηση που φτάνει κατά μέσο όρο στο 77,2%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες περιόρισαν τα ψώνια τους για είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 79,8% ενώ οι άντρες κατά70,6%. Μεγάλος χαμένος και η ψυχαγωγία – ταξίδια με το 67,5% των ερωτηθέντων να απαντά ότι τράβηξε χειρόφρενο στις εν λόγω δαπάνες. Αλλά και στις δαπάνες στα σουπερ μάρκετ οι καταναλωτές είναι περισσότερο φειδωλοί, καθώς το 42,3% λέει ότι τις ψαλίδισε. Σημειώνεται ότι στη σχετική ερώτηση, που είχε τρεις επιλογές, μόλις το 2,4% απάντησε ότι δεν έχει περιορίσει τίποτε.
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η ανεργία
Με λερναία ύδρα μοιάζει η ανεργία που έχει πλέον εξαπλωθεί σε έξι στα δέκα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 56,1% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν άνεργα μέλη στις οικογένειες τους, με το μέσο όρο ανά οικογένεια να είναι 1,65 άνεργοι.
Ιδιαίτερα πεσιμιστές για τα νοικοκυριά τους, το επόμενο εξάμηνο, εμφανίζονται έξι στους δέκα ερωτηθέντες, ενώ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν αρνητικά στη σχετική ερώτηση. Μείωση φόρων ζητά το 64,8% των ερωτηθέντων, δημιουργία επενδύσεων το 41,8% , πάταξη της διαφθοράς το 40,2%, ενίσχυση της ρευστότητας το 14,8%, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας το 8,2% και αποκρατικοποιήσεις το 1,6%. Σημειώνεται ότι η ερώτηση ‘ποιες κατά την άποψή σας πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης’ (οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα δύο επιλογών) ήταν κοινή και για τους επιχειρηματίες. Επίσης κοινή ήταν και η ερώτηση για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα το 42,3% απάντησε θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το 52,8% να διατηρήσει αυτούς που έχει και το 4,9% να προχωρήσει σε προσλήψεις.