Νέα οικονομική κρίση φέρνει η γήρανση του πληθυσμού!
Τον κίνδυνο νέας δημοσιονομικής κρίσης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα επισημαίνει ο οίκος Fitch, εξαιτίας της απουσίας νέων μεταρρυθμίσεων που να λαμβάνουν υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού.
«Ελλείψει μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και των ποσοστών συμμετοχής σε πολλές άλλες προηγμένες οικονομίες, η γήρανση του πληθυσμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, επιδεινώνοντας το δημοσιονομικό πρόβλημα», εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, αναφέρει η έκθεση της Fitch με τίτλο «Το κόστος της γήρανσης: η δεύτερη δημοσιονομική κρίση».
Ωστόσο, οι χώρες που έχουν δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις και παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μπορεί να είναι περισσότερο ωφελημένες καθώς θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών.
«Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα έχουν εξουδετερώσει δραστικά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γήρανσης στα δημόσια οικονομικά των χωρών αυτών» υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Σύμφωνα με της Fitch, ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ θα «εκτιναχθεί» σε πολλές από τις προηγμένες χώρες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος λόγος αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,9% έως το 2020 και κατά 119,4% έως το 2050. Για την Ευρωζώνη, η αύξηση θα είναι της τάξης του 111,4% έως το 2050.
Έως το 2050 η Ιαπωνία, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα όσον αφορά την αύξηση των δαπανών που έχουν σχέση με τη γήρανση την προσεχή δεκαετία, ενώ το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία κινδυνεύουν να υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι πλέον εκτεθειμένες χώρες μπορεί να υποστούν μια υποβάθμιση έως πέντε βαθμίδες έως το 2050.
Η Γερμανία, αν και είναι σήμερα μια από τις πιο ευάλωτες χώρες στο θέμα της γήρανσης του πληθυσμού, δεν αναμένεται να υποστεί τις συνέπειες αυτής σε δημοσιονομικό επίπεδο, τόσο όσο οι πλέον εκτεθειμένες χώρες όπως η Ιαπωνία, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.
Πηγή: naftemporiki.gr