, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων ζητά η Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων που αφορά τα Φυσικά Πρόσωπα και τις Νομικές Οντότητες, ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) με επιστολή της προς την Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και τoν Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργο Πιτσιλή.
Η σχετική επιστολή, συνυπογράφουσα από το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.:
Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. γνωρίζοντας τα προβλήματα προκύψουν κατά την διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, από την αρχή είχε προτείνει ως καταληκτική ημερομηνία για τα Φυσικά Πρόσωπα την 15/7 και για τις Νομικές Οντότητες την 30/6, όπως και πολύ σωστά ορίστηκε, αλλά μόνο για τις Νομικές Οντότητες.
Όμως τα θέματα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής, όπως ενδεικτικά με τους κωδικούς 037 και 021 που αφορούν την εκκαθάριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, και άλλα θέματα ενημέρωσης στοιχείων του Ε1 καθώς και το γεγονός ότι το Έντυπο Ν δεν έχει εναρμονιστεί με τις νέες αλλαγές του εντύπου και της απεικόνισης του νέου τρόπου υπολογισμού των δόσεων, δεν έχουν επιτρέψει μέχρι τώρα την ομαλή διεξαγωγή της υποβολής τόσο των Φυσικών Προσώπων όσο και των Νομικών Οντοτήτων.
Για τον σκοπό αυτό, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., – δεδομένου ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος (ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης: 31/7) – θεωρεί ότι πρέπει να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία των Φορολογικών Δηλώσεων των Φυσικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων στις 26 Ιουλίου 2017.
Τέλος, όσον αφορά σε προηγούμενο αίτημα της Ομοσπονδίας μας σχετικά με την παράταση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του N. 4446/2016, θεωρούμε ότι μια τέτοια παράταση είναι δημοσιονομικά επιβεβλημένη.