, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

ΡΕΠΟΡΤΑΖ KARFITSA: Εγκαταλείπουν τις μεζονέτες του Πανοράματος και μένουν σε… ισόγεια λίγων τετραγωνικών

του Βαγγέλη Στολάκη
Για «κύμα» καθόδου των κατοίκων των Βορείων Προαστίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της κρίσης και των πολλών εξόδων κάνουν λόγο στην KARFITSA άνθρωποι της κτηματαγοράς στο νομό. Όπως λένε χαρακτηριστικά πλέον η εικόνα είναι τελείως αντίθετη από εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν οι Θεσσαλονικείς εγκατέλειπαν το κέντρο της πόλης και την ανατολική πλευρά αυτής για να ζήσουν… μακριά από θορύβους και ρύπους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελο Πασαλίδη πέρσι αλλά και φέτος είναι εντονότερο το φαινόμενο Θεσσαλονικείς με σπίτια και μεζονέτες πολλών τετραγωνικών μέτρων να εγκαταλείπουν περιοχές των Βορείων Προαστίων και να μετακομίζουν σε μικρότερα και… φθηνότερα σπίτια προκειμένου να περιορίσουν τα πάγια έξοδά τους. Όπως λέει, αρκετοί κάτοικοι από το Πανόραμα, το Ρετζίκι, το Ωραιόκαστρο, το Φίλυρο, το Ρύσιο, τον Τρίλοφο και την Περαία, περιοχές που στο παρελθόν γνώρισαν μεγάλη άνθιση ξε-νοικιάζουν τα σπίτια τους ή τα εγκαταλείπουν προκειμένου να βρουν νέα με χαμηλότερη μίσθωση. «Ο κυριότερος λόγος είναι το μεγάλο κόστος συντήρησης των σπιτιών αυτών. Για μια τριώροφη μεζονέτα ένας ιδιοκτήτης μπορεί να χρειάζεται για πετρέλαιο μέχρι και 400 ευρώ το μήνα. Εάν συνυπολογίσει κανείς και τα έξοδα μετακίνησης από τις περιοχές αυτές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τότε αντιλαμβάνεστε πως η αλλαγή κατοικίας είναι μονόδρομος» λέει ο κ. Πασαλίδης.
Ο δεύτερος κυριότερος λόγος που αναγκάζει τους κατοίκους των Βορείων Προαστίων να… ξεσπιτωθούν είναι τα «χαράτσια» και ο ΕΝΦΙΑ. «Είναι πολλές οι περιπτώσεις κατοίκων του Πανοράματος που βάζουν πωλητήριο στο σπίτι τους και μετακομίζουν σε κάποιο άλλο ακίνητο που τυχόν να διαθέτουν σε κάποια πιο φτηνή περιοχή της Θεσσαλονίκης» εξηγεί ο κ. Πασαλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτός είναι και ένας βασικός λόγος της έλλειψης διαμερισμάτων προς μίσθωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Όσοι είχαν δεύτερο σπίτι εγκατέλειψαν το πρώτο. Άνοιξαν το σπίτι του κέντρου και μένουν πλέον εκεί. Γι’ αυτό άλλωστε δύσκολα βρίσκει κανείς να νοικιάσει διαμέρισμα στο κέντρο» συμπληρώνει ο πρόεδρος των Μεσιτών Θεσσαλονίκης. Υπογραμμίζει ωστόσο, πως τα σπίτια του κέντρου είναι πλέον δυσεύρετα και εξαιτίας του γεγονότος πως την τελευταία επταετία στον κεντρικό δήμο του νομού η ανοικοδόμηση είναι μηδενική. «Ο κλάδος της οικοδομής είναι εκείνος που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης» σχολιάζει ο κ. Πασαλίδης.
«Αδειάζουν» ορόφους…  και μένουν σε γκαράζ
Την ίδια ώρα, στο Πανόραμα περιοχή στην οποία στο παρελθόν συνήθιζαν να κατοικούν εύποροι Θεσσαλονικείς, επιχειρηματίες, πολιτικοί, πρόξενοι και άλλες επώνυμες προσωπικότητες της πόλης συναντά κανείς και ένα άλλο φαινόμενο. Οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών «αδειάζουν» τους ορόφους και περιορίζονται να ζουν στους ισόγειους χώρους ή το… γκαράζ. «Με τον τρόπο αυτό περιορίζουν τα έξοδα της θέρμανσης, της ΔΕΗ και το λειτουργικό κόστος. Υπάρχουν τετραμελής οικογένειες που ζούσαν σε σπίτια 200 και 300 τετραγωνικών μέτρων και πλέον αναγκάζονται να μένουν σε χώρους μόλις 60 τ.μ.» αποκαλύπτει ο κ. Πασαλίδης.
«Δεν είμαστε πλούσια περιοχή»
Την κατάσταση επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Μιλώντας στην KARFITSA ο κ. Καϊτεζίδης αναφέρει πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει… μεταναστευτικό κύμα από το κέντρο προς το Πανόραμα. Το αντίθετο υπάρχει. Οι κυριότερες αιτίες είναι οικονομικές. Υπάρχουν επιχειρηματίες που οι εταιρίες τους χρεοκόπησαν λόγω της κρίσης, μισθωτοί που έμειναν άνεργοι, οικογένειες που τα παιδιά απολύθηκαν από τις δουλειές τους κ.α. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ισχύει αυτό που ορισμένοι ισχυρίζονται, ότι στο Πανόραμα μένουν πλούσιοι και εύποροι» λέει ο κ. Καϊτεζίδης.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης που… βρέχονται από θάλασσα, όπως είναι η Περαία και η Μηχανιώνα. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών που διαθέτουν κάποιο μικρό ακίνητο για χρήση τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες προτιμούν να το μισθώσουν σε τρίτους για όλη τη σεζόν ή μέσω κάποια δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας για χρονομίσθωση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.