Σχέδιο κατά διαφθοράς σε εφορίες-τελωνεία
Στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.Το σχέδιο έλαβε σήμερα την έγκριση του συμβουλίου μεταρρύθμισης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο οποίο προήδρευσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και στο οποίο μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, ο προέδρου του ΣΟΕ κ. Π. Τσακλόγλου και η σύμβουλος του υπουργού κ. Σοφία Ρίτσου.Με αφορμή την ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε πως καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία απάλειψης του φαινομένου της διαφθοράς θα παίξει η ομογενοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση των κανόνων λειτουργίας που διέπουν τον φορολογικό μηχανισμό. Όπως τόνισε η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου αποσκοπεί στην αυτοπροστασία της ίδιας της Φορολογικής Διοίκησης που πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο που της αναλογεί στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων».
Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει :
-Bελτίωση (απλοποίηση, ισονομία, διαφάνεια) του κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
-Bελτίωση (απλοποίηση, ισονομία, διαφάνεια) του κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Βελτίωση των νόμων και θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας τόσο των πληροφοριοδοτών όσο και των υπαλλήλων από κακόβουλες ενέργειες.
-Δημιουργία και ενίσχυση λειτουργίας Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.
-Ενδυνάμωση και ενίσχυση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
-Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για υποθέσεις διαφθοράς υπαλλήλων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
-Σύνταξη και καταγραφή ελεγκτικών και ποιοτικών προτύπων για τους εσωτερικούς ελέγχους.
-Βελτίωση / ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων στη φορολογική & τελωνειακή διοίκηση.
-Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για τον έλεγχο των φορολογούμενων βάσει επικινδυνότητας.
-Σύνταξη και καταγραφή ελεγκτικών προτύπων για τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.
-Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως το Γενικό Επιθεωρητή, τον Εισαγγελέα και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
-Συμβολή στην ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και της άντλησης στοιχείων από τρίτους.
-Ενίσχυση και επέκταση της δυνατότητας διασταύρωσης στοιχείων από τρίτες πηγές και άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει η Γ.Γ.Π.Σ. αναφορικά με την ηλεκτρονική (on-line) λήψη στοιχείων από τρίτους, μέσω συμφωνίας που θα καλύπτει ολόκληρο τον κρατικό τομέα.
-Ενίσχυση και αξιοποίηση των πληροφοριακών στοιχείων του Υπ. Οικονομικών.
-Μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
-Ενίσχυση αίσθησης ευθύνης και διαφάνειας στην εργασία που διεκπεραιώνεται εντός του φορολογικού & τελωνειακού συστήματος, τόσο για τους υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών, όσο και για τους πολίτες.
-Ενθάρρυνση για καταγγελίες διαφθοράς στο Υπ. Οικονομικών.
-Συμβολή από τη σκοπιά της καταπολέμησης της διαφθοράς για την ενίσχυση της ευρείας δημοσιοποίησης των φορολογικών & τελωνειακών νόμων, κανόνων, διαδικασιών και των ερμηνειών τους.
-Δυνατότητα χρήσης βραβείων και κινήτρων για καινοτόμες λύσεις μείωσης της διαφθοράς.
-Καθιέρωση μαθημάτων στα σχολεία σε θέματα ακεραιότητας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, αναφορικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις της διαφθοράς σε σχέση με τις αντίστοιχες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο.
-Δημιουργία κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας στον οποίο εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υπαλλήλων που υπηρετούν στη Φορολογική & Τελωνειακή Διοίκηση.
– Διερεύνηση και λήψη μέτρων για την αποφυγή επικαλύψεων (εφόσον υπάρχουν) στις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του Οργανισμού.
– Ενίσχυση του ρόλου και του συντονισμού μεταξύ των Κεντρικών Υπηρεσιών και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών (Ισχυρές Κεντρικές Υπηρεσίες).
– Κατανομή ανθρώπινου δυναμικού ανά υπηρεσία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και με ορθολογικά κριτήρια.
-Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με τη δημιουργία και στελέχωση τμήματος ενημέρωσης πολιτών σε κάθε μεγάλη Δ.Ο.Υ. (Η άγνοια αποτελεί σημαντική πηγή διαφθοράς).
– Δημιουργία σύγχρονης και αντικειμενικής αξιολόγησης των υπαλλήλων και υπηρεσιακή εξέλιξή τους βάσει αυτής