16:08, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Τα δυο αδέλφια από την Λάρισα που καινοτομούν κάνοντας τα ξύλα… τσάντες! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

του Βαγγέλη Στολάκη
Δημιουργούν καινοτομικές τσάντες και αξεσουάρ όπως πορτοφόλια σε διάφορα μεγέθη και για όλα τα γούστα! Και με το πλεονέκτημα πως κάθε τσάντα, ανδρική ή γυναικεία είναι μοναδική, αφού έχει την δική της ταυτότητα και κωδικό, «αναπνέει» καθώς είναι φτιαγμένη από ξύλο και σε δεκαοκτώ μήνες από την αγορά της έχει δωρεάν… service.
Ο λόγος για δυο αδέρφια από την Λάρισα, την Μαρία Χαδουλού και τον Κωνσταντίνο Χαδουλό ηλικίας 25 και 30 ετών, αντίστοιχα, που παράλληλα με τις σπουδές και τις διάφορες εργασίες που κάνουν, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ασχολούνται με την κατασκευή χειροποίητων ξύλινων τσαντών και αξεσουάρ. Οι δυο νέοι κατάφεραν να κάνουν το… χόμπι τους επάγγελμα, αφού το μεράκι και η αγάπη τους για την κατασκευή εξαρχής προϊόντων με πρώτη ύλη το ξύλο τους έφερε στο σημείο να σχεδιάζουν αυτή την εποχή την τρίτη προσωπική τους συλλογή που αναμένεται να βγει στον διαδικτυακό «αέρα» τους επόμενους μήνες.
%ce%9a%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae
Υπογράφουν ως… «Orphans’ 1618». Μια υπογραφή εμπνευσμένη και όχι τυχαία! Τα δυο αδέλφια είναι ορφανά από πατέρα και όπως λένε «αυτή η ιδιότητα θα μας ακολουθεί για πάντα». Δίπλα από τη λέξη «ορφανά» όμως πρόσθεσαν τον αριθμό 1618 που είναι ο… χρυσός κανόνας, ο αριθμός Φ, ο αριθμός της αρμονίας στη Φύση.
Oι διαδικασίες
Όπως αναφέρει στην KARFITSA  ο Κωνσταντίνος  Χαδουλός η κατασκευή μιας τσάντας από ξύλο είναι μια διαδικασία επίπονη. «Από μόνο του το ξύλο είναι δύσκολο να το επεξεργαστεί κανείς. Όταν πρέπει να δέσεις το ξύλο με άλλα υλικά τότε η διαδικασία είναι δυσκολότερη» σημειώνει χαρακτηριστικά. Εξαιτίας λοιπόν αυτής της δυσκολίας στην κατασκευή απαιτούνται τουλάχιστον επτά ημέρες προκειμένου μια τσάντα να ολοκληρωθεί. «Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι για να κολλήσει κάτι σε μια ξύλινη επιφάνεια απαιτούνται περίπου 12 ώρες» λέει ο κ. Χαδουλός. Τα υλικά που χρησιμοποιούν τα δυο αδέρφια είναι ξύλο κατά βάση, το οποίο μπορεί να είναι είτε ελληνικό είτε τροπικό και καπλαμάς (πολύ λεπτό ξύλο). Πολλές μάλιστα από τις λεπτομέρειες που τοποθετούνται σε αυτό προκειμένου να παρασκευαστεί μια τσάντα ή ένα πορτοφόλι, όπως είναι οι κρίκοι, τα κουμπώματα κ.α. τα κατασκευάζουν είτε οι ίδιοι είτε τα προμηθεύονται από Έλληνες αλλά και ξένους προμηθευτές.
foto2
«Οι τσάντες μας είναι μοναδικές και εξατομικευμένες. Είναι ξεχωριστές και γίνονται για κάθε πελάτη κατά παραγγελία. Η κάθε τσάντα βγαίνει με αριθμό μοναδικότητας» αναφέρει ο κ. Χαδουλός. Συμπληρώνει πως αυτό γίνεται για δυο λόγους. «Αρχικά θέλουμε να δώσουμε μια αξία παραπάνω σε όσους μας εμπιστεύονται και ακολουθούν το όλο εγχείρημα και ο δεύτερος λόγος είναι για να συντηρούμε κάθε τσάντα στους 18 μήνες. Οι τσάντες από ξύλο άλλωστε είναι… ζωντανοί οργανισμοί που αναπνέουν και χρειάζονται φροντίδας» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην KARFITSA τα δυο αδέλφια.
Και… εξαγωγές
Η πρώτη και η δεύτερη συλλογή τους πήγαν περίφημα με τις ξύλινες handmade τσάντες τους να γίνονται ανάρπαστες. Για το λόγο αυτό όπως αποκαλύπτουν ήδη σχεδιάζουν την τρίτη κατά σειρά collection τους. Δεν είναι όμως μόνο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καταναλωτές που έσπευσαν να προμηθευτούν τις τσάντες «Orphans’ 1618». Όπως αναφέρουν δέχονται παραγγελίες και από χώρες του εξωτερικού όπως είναι η Κύπρος, η Αγγλία και η Γερμανία.
foto
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αν και εξαιτίας της δυσκολίας κατασκευής μιας μοναδικής ξύλινης τσάντας θα περίμενε κανείς να μην είναι χαμηλές, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έτσι, η τιμή τους ξεκινά από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος, το σχέδιο αλλά και τα υλικά που οι δυο νέοι επιχειρηματίες θα χρησιμοποιήσουν. Βέβαια, όπως λέει ο κ. Χουδουλός υπάρχουν και οι συλλεκτικές τσάντες που κοστίζουν 500 ευρώ. Οι συλλεκτικές τσάντες βγαίνουν στον «αέρα» του διαδικτύου  για σαράντα μέρες και στην πορεία αποσύρονται. Με αυτό τον τρόπο οι δυο νέοι εξασφαλίζουν την μοναδικότητα του αντικειμένου.
Προϊόντα με τίτλους ιδιοκτησίας
Τα προϊόντα τους, η Μαρία και ο Κωνσταντίνος φροντίζουν να τα κατοχυρώνουν. Έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας των σχεδίων μας. Με αυτό τον τρόπο τιμούμε και τη δουλειά μας και τους πελάτες μας» ισχυρίζεται ο κ. Χαδουλός. Μάλιστα, αφοσιωμένοι στο πνεύμα της ανακύκλωσης δίνουν τη δυνατότητα σε κατόχους τσάντας «Orphans’ 1618» όταν την βαρεθούν να την επιστρέψουν λαμβάνοντας μια έκπτωση στην αγορά νέας τσάντας. «Κάθε τσάντα που παράγουμε είναι προϊόν χειρωνακτικής εργασίας και έτσι δε θέλουμε καμία δημιουργία μας να παροπλιστεί ή να πεταχτεί και για αυτό το λόγο δίνουμε στον ιδιοκτήτη της τη δυνατότητα να την επιστρέψει για να επαναδιατεθεί σε νέο ιδιοκτήτη σαν vintage προϊόν. Η επιτυχία της ιδέας μας είναι ότι παράγουμε ένα λειτουργικό προϊόν που δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με μια συμβατική τσάντα. Επιπρόσθετα αντιμετωπίζοντας το εγχείρημα μας ανθρωποκεντρικά δίνουμε στον δυνητικό ιδιοκτήτη πολλούς λόγους για να αποκτήσει μια τέτοια τσάντα» αναφέρουν τα δυο αδέλφια.
Πως μπορεί όμως κανείς να παραγγείλει μια χειροποίητη ξύλινη τσάντα; Αρκεί να κάνει κλικ στο e-shop (www.orphans1618.com και FB: Orphans’ 1618 ) που έχουν δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος και η Μαρία. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει κάποιον από τους είκοσι διαθέσιμους κωδικούς και μετά από κάποιο διάστημα η τσάντα του είναι έτοιμη.