, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Τι αλλάζει στον ΚΟΚ! Πρόστιμα για κάθε… πορτοφόλι!

Πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με βάση εισοδηματικά κριτήρια, προανήγγειλε ο Χρήστος Σπίρτζης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποκάλυψε πως το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα προβλέπει την επιβολή ενός προστίμου βάσης, το οποίο θα αυξάνεται στη συνέχεια με βάση τα οικονομικά στοιχεία του παραβάτη που θα αντλούνται μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS.
«Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική τού έχω χρήματα πληρώνω και παρανομώ», εξήγησε ο κ. Σπίρτζης.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στον νέο ΚΟΚ θα υπάρχουν παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς που θα αντιμετωπίζονται μόνο με διοικητικές κυρώσεις, όπως είναι η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος.
Προσδιορίζοντας αυτές τις παραβάσεις, αναφέρθηκε στην ομιλία των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο, στη ρίψη του τσιγάρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου, αλλά και στη στάθμευση οχήματος σε διάβαση αναπήρων.
Μετά από δύο αφαιρέσεις της άδειας και του διπλώματος, που θα διαρκεί έναν με δύο μήνες, ο οδηγός θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις.
Όπως ανέφερε, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των προστίμων σε μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι με τον νέο ΚΟΚ θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας, ενώ θα καθιερωθούν ρυθμίσεις ΚΟΚ και σήματα για τα ποδήλατα.
Παράλληλα θα προβλέπονται ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων, για να «σπάσουν» τα κυκλώματα που λειτουργούν σε αυτόν τον τομέα με τα φορτηγά κ.ά..