, Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

search icon search icon

Το ΔΝΤ επιστρέφει με νέο «κόφτη» σε συντάξεις και αφορολόγητο

φώτο eurokinissi.gr

Ξεκινάει από σήμερα νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ να παραμένει μετέωρη.
Όπως σημειώνουν «Τα Νέα», η εμπλοκή στο θέμα της επιστροφής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βαραίνει την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων.
Αντίθετα, εκφράζουν ανησυχίες ότι η εμπλοκή μπορεί να διαρκέσει καιρό και να παραπεμφθεί η όποια λύση -αν υπάρξει- τουλάχιστον στον Ιανουάριο, αν όχι και στον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα, μια πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών αναφέρει ότι η διαδικασία, έτσι όπως εξελίσσεται, θα απαιτήσει πιθανώς άνωθεν πολιτική παρέμβαση, σε επίπεδο ίσως και αρχηγών κρατών και όχι απλώς υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.
Η εικόνα γίνεται πιο ανησυχητική αν επιβεβαιωθούν πληροφορίες που μεταδίδονται από δυο πηγές, σύμφωνα με τις οποίες παρά τη φαινομενική σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, στην πραγματικότητα οι δυο πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, ο Σόιμπλε και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, βρίσκονται σε κοινή γραμμή.
Τα εργασιακά σε πρώτο πλάνο
Η διαπραγμάτευση που αναμένεται να ξεκινήσει Τρίτη ή Τετάρτη με τους επικεφαλής των θεσμών εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να δώσει ώθηση στην κυρίως ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης και ειδικότερα στα εργασιακά.
Τα θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή του ΔΝΤ, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για την επίτευξή τους, ενδεχομένως θα παραπεμφθούν για τον Ιανουάριο, εκτιμούν πηγές των θεσμών. Η μοναδική λύση που διαφαίνεται ως πιθανή είναι η θέσπιση ενός νέου κόφτη, που θα επεκτείνεται πέραν του 2018, οπότε και λήγει η ισχύς του υφιστάμενου και θα καλύπτει και την περίοδο 2019-2020.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα θελήσει έναν κόφτη πραγματικά κοφτερό, που να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου.
πηγή: dikailogitika.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.