fbpx

, Δευτέρα
13 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

«Φωτιά» στις αντλίες έφερε ο καύσωνας

Γράφει ο Βαγγέλης Στολάκης
Φωτιά βάζει για ακόμα μια φορά στις τσέπες των καταναλωτών η αυξανόμενη τιμή της βενζίνης, η οποία εν μέσω θέρους σε αρκετές περιοχές της χώρας αγγίζει τα δύο ευρώ το λίτρο. Οι ενώσεις καταναλωτών μιλούν για αισχροκέρδεια λόγω της αυξημένης ζήτησης το καλοκαίρι, ενώ από την πλευρά τους οι πρατηριούχοι σχολιάζουν στην «Κ» πως οι τελικές τιμές δεν διαμορφώνονται από τους ίδιους και ζητούν από την Πολιτεία τη λήψη μέτρων και την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την εβδομάδα που μας πέρασε διαμορφώθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα γύρω στο 1,70 ευρώ/λίτρο, με τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς να είναι οι δυο νόμοι της χώρας με τις χαμηλότερες τιμές. Σε αντίθεση, τουριστικοί προορισμοί και νησιά εξακολουθούν να κρατούν τα «σκήπτρα» της ακρίβειας με την τιμή της βενζίνης να πλησιάζει τα δύο ευρώ.
«Δεν εξαρτάται από εμάς»
Όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών νομού Θεσσαλονίκης «Άγιος Χριστόφορος» και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, κ. Σπύρος Μελίδης «είναι λάθος να θεωρούν κάποιοι πως εξαιτίας θέρους και αυξημένης ζήτησης οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα». «Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης καθορίζεται από τις διεθνείς τιμές των καυσίμων και από τις τιμές των διυλιστηρίων».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου η πορεία της μέσης τιμής της αμόλυβδης αναμένεται να είναι ανοδική το επόμενο διάστημα και δεν αποκλείεται να σταθεροποιηθεί γύρω στο 1,80 ευρώ/λίτρο.
Από την πλευρά του ο κ. Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» εξηγεί πως η αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων το τελευταίο διάστημα σχετίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων.
Ζητούν δικλείδες ασφαλείας
Οι πρατηριούχοι πάντως, αρνούνται κατηγορηματικά πως το «ράλι» των τιμών οφείλεται στην καλοκαιρινή περίοδο και ζητούν από το κράτος να υιοθετήσει δικλείδες ασφαλείας, ώστε αυτόματα να μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης όταν αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου διεθνώς.
Σε ό,τι αφορά την κίνηση των καταναλωτών χαρακτηρίζεται «υποτονική» καθ’όλη τη διάρκεια της βδομάδας με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα. «Ο κόσμος και φέτος, όπως άλλωστε και πέρσι, δεν πάει διακοπές. Επιλέγει τις αυθημερόν εκδρομές και κυρίως στους κοντινούς προορισμούς της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να εφοδιάζεται με καύσιμα αξίας 10 και 20 ευρώ. Ακριβώς όσα χρειάζεται για την μετακίνηση του στην παραλία» σχολιάζει ο κ. Μελίδης.
Από την πλευρά του, ο κ. Κιουρτζής αναφέρει πως το φαινόμενο με τους καταναλωτές που επισκέπτονται γειτονικές χώρες για να προμηθευτούν καύσιμα γίνεται όλο και πιο έντονο το καλοκαίρι και καταγγέλλει παράνομες αγοραπωλησίες βενζίνης ακόμα και εντός συνόρων.
Έρευνα αγοράς λέει το ΚΕΠΚΑ
Την ίδια στιγμή, οι ενώσεις καταναλωτών εφιστούν την προσοχή στους εκδρομείς και προτείνουν την έρευνα αγοράς πριν από κάθε ανεφοδιασμό. «Πρέπει ο κόσμος να αντιδράσει στην αύξηση της βενζίνης μέσω της άρνησης του να αγοράσει το ακριβό προϊόν. Να εντοπίζει τα φτηνά πρατήρια και να μην προμηθεύεται καύσιμα από οποιοδήποτε πρατήριο. Αν δεν δείξουμε την αντίθεση μας τότε η άνοδος θα είναι ανεξέλεγκτη και διαρκής», ισχυρίζεται η Γενική Γραμματέας του ΚΕΠΚΑ, Ευαγγελία Κεκελέκη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.