, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αδ.Γεωργιάδης σε τράπεζες: Δώστε δάνεια-Θα γίνει ανακατανομή κονδυλίων από μια τράπεζα στην άλλη

Κατηγορηματικός ότι εάν οι τράπεζες δεν παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση και δίνονται με εγγυήσεις του δημοσίου, το υπουργείο  θα προχωρήσει σε ανακατανομή των κονδυλίων από την μια τράπεζα σε άλλη, εμφανίστηκε με δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης  και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό open ο υπουργός σημείωσε ότι είναι αδιανόητο υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες έρχονται σε επαφή με τις τράπεζες που έχουν αναλάβει να “τρέξουν” τα χρηματοδοτικά εργαλεία να συναντούν τείχος και να ταλαιπωρούνται ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για δανειοδότηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως προκύπτει από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες για συμπεριφορές τραπεζικών στελεχών που είναι εκτός του πνεύματος που θα έπρεπε να έχουν οι τράπεζες αναφορικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων, δεδομένων των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.
Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στο open: «… έχω πει ότι στις 30 μέρες, και είμαστε ήδη πάνω από τις 15 μέρες, θα γίνει ανακατανομή των κονδυλίων του Εγγυοδοτικού Ταμείου με βάση το πως οι τράπεζες έχουν εγκρίνει δάνεια. Οι τράπεζες που πάνε με υπερβολικά κριτήρια και κόβουν υγιείς επιχειρήσεις που δικαιούνται αυτό το εργαλείο και με προσχήματα οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν τους δίνουν λεφτά που δικαιούνται, αυτές οι τράπεζες θα χάσουν λεφτά τα οποία θα δοθούν σε άλλες τράπεζες που κινούνται γρήγορα».
Στο μεταξύ και σε ανάρτησή του στο twiter  σήμερα το πρωί ο υπουργός αναφέρει ότι έχει δεχθεί πληθώρα καταγγελιών για το θέμα της δανειοδότησης και υπογραμμίζει: «Θα το πω για τελευταία φορά προς όλους, οι Τράπεζες πρέπει, ασφαλώς με Τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι με Τραπεζικές υπερβολές να δώσουν χρήματα στις υγιείς επιχειρήσεις. Προτιμώ να συνεννοηθούμε όλοι μας πολιτισμένα».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόβλεψη που υπάρχει στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι τράπεζες με το κράτος για το Επενδυτικό Ταμείο, δίνεται το δικαίωμα στο  υπουργείο Ανάπτυξης εντός 30 ημερών να εξετάζει την ταχύτητα και των όγκων των εγκρίσεων και των εκταμιεύσεων των δανείων που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να βαθμολογεί την επίδοση των τραπεζών, ώστε όταν εντοπίζει ότι υπάρχουν  χαμηλές επιδόσεις τα κεφάλαια αυτά να  ανακατανέμονται  και να κατευθύνονται σε άλλες τράπεζες ώστε να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις.
«Έχουμε καθημερινή εικόνα  για το πώς προχωρούν τα δάνεια αυτά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να βάζει εμπόδια», δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι δεν χωρά καμία αμφισβήτηση αναφορικά με τα τραπεζικά κριτήρια σε σχέση με την φερεγγυότητα των υποψηφίων δανειοληπτών, ωστόσο είναι απαράδεκτο, όπως είπε, εκείνοι που μπορούν να δανειοδοτηθούν να μένουν εκτός.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης στόχος είναι υγιείς επιχειρήσεις  είτε μικρές, είτε μεγάλες να μπορέσουν να  επιβιώσουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες και αυτό η κυβέρνηση θα το εξασφαλίσει  με όποιον τρόπο μπορεί  με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις τράπεζες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.