, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

Απελπισία στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης-Βάζουν λουκέτο ή μεταφέρονται για φθηνότερο ενοίκιο

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
Στις 3 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη έγινε αυτό που απευχόταν ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης. Το δεύτερο ολικό lockdown ήταν γεγονός και αναπόφευκτο, καθώς τα κρούσματα στην πόλη αυξάνονται ραγδαία. Οι δρόμοι άδειασαν, οι πολίτες κλείστηκαν και πάλι στα σπίτια τους και τα εμπορικά καταστήματα κατέβασαν ξανά τα ρολά τους.
Τα εμπορικά καταστήματα πριν προλάβουν να ισορροπήσουν ξανά μετά την πρώτη καραντίνα φτάνουν για δεύτερη φορά στο σημείο μηδέν. Προς το παρόν είναι άγνωστο πως και πότε θα ανοίξει ξανά η αγορά, καθώς το σενάριο που έλεγε ότι στο τέλος του μήνα θα λήξει η καραντίνα στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί. Επιχειρηματίες ακούν μουδιασμένοι καθημερινά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση που έχει επιβάλει η πανδημία του covid19 και όπως λένε στην Karfitsa το παρόν και το άμεσο μέλλον για τις επιχειρήσεις είναι δύσκολο, ειδικά αν δεν παρθούν νέα μέτρα στήριξης.
Λουκέτο σε 17 μαγαζιά στην Τσιμισκή
Μόλις έληξε η πρώτη καραντίνα οι επιχειρήσεις του εμπορικού κλάδου προσπάθησαν να «σταθούν» στα πόδια τους. «Η αγορά ‘’πολέμησε’’ για να πιάσει τον τζίρο του 2019, αλλά δυστυχώς έφτασε στο 50%, του τζίρου του προηγούμενου έτους», περιγράφει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Το καλοκαίρι που μεσολάβησε δεν ήταν μια καλή περίοδος για την Ελλάδα λόγω του τουρισμού, αλλά και επειδή δεν υπήρχε η δυναμική του καταναλωτικού κοινού όπως άλλες χρονιές, γιατί οι πολίτες πέρασαν δυο μήνες σε lockdown με 534 ευρώ. Τα πράγματα κύλισαν πολύ δύσκολα μέχρι τον Σεπτέμβριο», εξηγεί ο ίδιος.
Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν αυτούς τους μήνες οι επιχειρήσεις ανάγκασε κάποιους ιδιοκτήτες να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους. Μόνο στην οδό Τσιμισκή, στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, έκλεισαν 17 καταστήματα, αναφέρει ο ο κ.Φιλιππίδης και προσθέτει «σκεφτείτε τί γίνεται στους υπόλοιπους δρόμους… Ο κόσμος εγκαταλείπει την προσπάθεια, γιατί χάνει την ελπίδα του και ειδικά στο εμπόριο εάν χαθεί η ελπίδα, τότε χάνονται όλα».
Από την στιγμή που επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown στη Θεσσαλονίκη «βρεθήκαμε και πάλι στο μηδέν», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΣΘ. «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τραγική. Υπάρχει μεγάλη απελπισία στον εμπορικό κόσμο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον και αν τελικά τέλος του μήνα θα τελειώσει ή θα συνεχιστεί η καραντίνα. Υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί», τονίζει.

Ψάχνουν φθηνότερο ενοίκιο και μεταφέρονται

Στο Ωραιόκαστρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής, Βασίλη Ιακωβίδη, οι επιχειρήσεις του κλάδου κατάφεραν να μείνουν ζωντανές μέχρι στιγμής. «Στην δική μας περιοχή ευτυχώς δεν υπήρξαν λουκέτα μετά το άνοιγμα από την πρώτη καραντίνα. Οι επιχειρήσεις κατάφεραν να κρατηθούν. Ούτε απολύσεις έγιναν, γιατί τα περισσότερα καταστήματα εδώ είναι μικρές ατομικές επιχειρήσεις με πολύ λίγο προσωπικό», αναφέρει ο πρόεδρος. Ωστόσο, επιχειρηματίες επέλεξαν να αλλάξουν καταστήματα και να μεταφερθούν σε νέα, με λιγότερο ενοίκιο, ακόμη και αν δεν ήταν σε κεντρικό σημείο. «Μερικοί ανασυντάχτηκαν, βρήκαν μικρότερα μαγαζιά και μεταφέρθηκαν για να μπορούν να μειώσουν τα έξοδα, έστω του ενοικίου. Βρίσκουν μικρότερα και με λιγότερο ενοίκιο μαγαζιά, ακόμη και σε περιοχές λίγο πιο απόμακρα από το κέντρο», λέει χαρακτηριστικά ο κ.Ιακωβίδης.

Παρ’όλα αυτά, ο πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολα. «Δυστυχώς δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγές από την πρώτη καραντίνα και ήρθε η δεύτερη. Αγωνιούμε γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Κλείσαμε με χρονικό ορίζοντα να μας ανοίξουν ξανά στις 30 Νοεμβρίου, αλλά αυτό τώρα δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Η βοήθεια που έχουμε από την κυβέρνηση είναι ελάχιστη. Σε πολλούς συναδέλφους αυτή η βοήθεια δεν αρκεί ούτε για τα ενοίκια. Όταν λοιπόν φτάνεις σε μια κατάσταση να μην μπορείς να πληρώσεις τα ενοίκια η κατάσταση είναι δραματική», επισημαίνει. Για αυτό τον λόγο ο Σύλλογος είχε στείλει ήδη από την περίοδο της πρώτης καραντίνας επιστολή στον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας να υπάρξει μια ενιαία ρύθμιση που θα περιλαμβάνει όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και παλαιότερα. «Αυτό θα πρέπει να γίνει γιατί αρκετοί επιχειρηματίες είναι ήδη φορτωμένοι και με άλλες ρυθμίσεις. Έτσι μια ακόμη ρύθμιση δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, ίσα ίσα θα τις επιβαρύνει περισσότερο», εξηγεί ο κ.Ιακωβίδης.

Παράλληλα, από το καλοκαίρι ο Σύλλογος έχει ζητήσει από τον Δήμο Ωραιοκάστρου να γίνει μονοδρόμηση της κεντρικής οδού Λεωφ. Δημοκρατίας, από την οδό Θεσσαλονίκης μέχρι την 25ης Μαρτίου, ούτως ώστε να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμιο και να δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς.

«Είναι ένα σχέδιο που υπάρχει ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Open Mall, αλλά λόγω του covid19 δίνεται η δυνατότητα με μια απόφαση του Δήμου να γίνει άμεσα, χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις, μόνο με βάψιμο, όπως για παράδειγμα έγινε ο Μεγάλος Περίπατος στην Αθήνα. Με αυτό θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χώρος στον καταναλωτή να περπατάει πιο άνετα. Παρότι ο Δήμος μας έδωσε υπόσχεση ότι θα γίνει, προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί», υπογραμμίζει ο κ.Ιακωβίδης.

«Πρέπει να στηριχθεί η αγορά της Καλαμαριάς»

«Στην αγορά της Καλαμαριάς είμαστε στα ‘’μαύρα’’, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες αγορές της Ελλάδας», περιγράφει ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Ο Ερμής», Δημήτρης Μηλιάδης .

Αν και το άνοιγμα των καταστημάτων μετά την πρώτη καραντίνα έφερε μια αισιόδοξη κινητικότητα στα κατάστημα της περιοχής, αυτό δεν κράτησε πολύ. «Στην αρχή όταν ανοίξαμε τα πράγματα πήγαν καλά, γιατί είχαν δημιουργηθεί διάφορες ανάγκες στο καταναλωτικό κοινό, όλο αυτό το διάστημα που τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Αυτό όμως δεν διήρκησε πολύ. Η κίνηση έπειτα ήταν μέτρια».

Το γεγονός αυτό ανέδειξε και την ανάγκη προβολής και στήριξης που έχει η τοπική αγορά και σύμφωνα με τον κ. Μηλιάδη είναι κάτι που θα πρέπει να «τρέξει» άμεσα ο Δήμος, διότι όπως τονίζει «μετά το πρώτο κλείσιμο είδαμε μια επιστροφή στις τοπικές αγορές από τους καταναλωτές. Αυτό είναι ελπιδοφόρο φτάνει να κρατηθεί και να μην χαθεί».

Όσον αφορά τα λουκέτα, στην Καλαμαριά δεν μπήκαν πολλά μέχρι στιγμής, δηλώνει ο πρόεδρος, όμως αν συνεχιστεί η κατάσταση σίγουρα θα αυξηθούν. Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως ενώ έκλεινε ένα μαγαζί, μετά από λίγο ερχόντουσαν άλλοι επιχειρηματίες για να ανοίξουν άλλο κατάστημα, «χωρίς να γνωρίζουν όμως τί τους περίμενε με την δεύτερη καραντίνα», σχολιάζει.

Για τις επιχειρήσεις η μόνη ελπίδα είναι να έρθει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, εξηγεί ο κ.Μηλιάδης, καθώς τότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα αποφευχθούν τα νέα lockdown. Άλλωστε, όπως τονίζει δεν πιστεύει ότι το μοντέλο «ακορντεόν», άνοιξε – κλείσε, είναι μια βιώσιμη λύση για τις επιχειρήσεις. «Είναι σαν προσπαθείς να κρατήσεις έναν άνθρωπο στη ζωή με τεχνητές αναπνοές. Αυτό θα συντηρήσει ένα αρνητικό κλίμα για την αγορά», καταλήγει.