Απογειώνεται ο τουρισμός σε Θεσσαλονίκη – Β. Ελλάδα
Της Έλενας Καραβασίλη
Η Θεσσαλονίκη «ανοίγει και πάλι τα φτερά της», μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στον κύριο διάδρομο προσαπογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία». Μπορεί η τρίμηνη διάρκεια των εργασιών να «πλήγωσε» την πόλη -καθώς μεγάλες αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν το πρόγραμμα των πτήσεων τους από και προς τη Θεσσαλονίκη, τουριστικοί και ξενοδοχειακοί πράκτορες είδαν… ακυρώσεις από τους πελάτες τους, ταξιδιώτες υποβλήθηκαν σε… αναγκαστική ταλαιπωρία- όμως, όπως όλα δείχνουν, η νέα εικόνα του αεροδρομίου θα φέρει χαμόγελα διαρκείας σε επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, στη Νύμφη του Θερμαϊκού.
Όλοι, βέβαια, συμφωνούν πως τα συγκεκριμένα έργα έπρεπε να γίνουν και μάλιστα, όπως είχε ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, όντως ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Μέχρι τέλος του έτους που θα είναι και ο δεύτερος διάδρομος έτοιμος, το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να έχει πάνω από 25 αφίξεις και 25 αναχωρήσεις αεροπλάνων στους διαδρόμους του», είχε εξηγήσει.
Έρχονται πτήσεις… high cost
«Είναι ένα έργο που τελείωσε πολύ γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η πόλη δεν “πληγώθηκε” από αυτά κι είναι κάτι που θα φανεί και στα νούμερα των διανυκτερεύσεων γι’ αυτό το χρονικό διάστημα. Όμως, πιστεύω πως θα το ξεπεράσουμε πολύ γρήγορα διότι τα νέα είναι πολύ ευχάριστα σε ότι αφορά το ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Έχουμε σχεδόν 100 συνδέσεις εξωτερικού -που θα ξεκινήσουν από τα τέλη Μαρτίου και είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε τέτοιο νούμερο- και 19 συνδέσεις εσωτερικού, με 53 αεροπορικές εταιρίες που συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη εκ των οποίων μόνο οι 14 είναι low cost», εξηγεί στην Karfitsa ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας. Ο ίδιος αναφέρει πως πλέον το ενδιαφέρον για την πόλη είναι μεγάλο, δίνοντάς της μία άλλη δυναμική. «Πρόσφατα είχαμε συνάντηση με τους υπευθύνους της Qatar Airways καθώς θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ο CEO για την έναρξη της γραμμής που θα ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου. Εμείς προγραμματίζουμε στα μέσα Απριλίου την πρώτη διπλωματία πόλεων στη Ντόχα. Επίσης ξεκινάει τις πτήσεις της η Fly Dubai και η Georgian Airways. Παράλληλα, αυξάνει τις πτήσεις της και η Tus Airways, με τη Λάρνακα να είναι η Νο1 εταιρία στη Θεσσαλονίκη, αφού πραγματοποιούνται 30 πτήσεις την εβδομάδα. Θα μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος γιατί τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικά. Μόλις ολοκληρωθεί και ο μεγάλος διάδρομος του αεροδρομίου, θα αυξηθούν και οι δυνατότητές του», συμπληρώνει ο κ. Πέγκας.
Οικονομική και τουριστική ανάπτυξη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου, Μιχάλης Ζορπίδης λέει χαρακτηριστικά πως η εκτέλεση αυτών των εργασιών, ήταν πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου. «Είναι γεγονός πως χάσαμε κάποιες αεροπορικές εταιρίες που επέλεξαν το αεροδρόμιο της Καβάλας για τις πτήσεις τους. Όμως, έγινε ένα έργο μεγάλο, που είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας. Εκτιμώ πως από εδώ και πέρα, θα έρθουν πολλά αεροσκάφη από διάφορες μεγάλες εταιρίες. Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο που το ζητούσαμε όλοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εδώ και χρόνια. Ας μην ξεχνάμε επίσης, που είναι από τα λίγα έργα που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα… Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, εκτιμώ πως θα είναι πολύ θετικά για την τουριστική ανάπτυξη και κίνηση της πόλης», αναφέρει ο κ. Ζορπίδης.
Ψάχνουν για εκρηκτικά και οβίδες
Πλέον, η Fraport βρίσκεται στο στάδιο των εργασιών ανακαίνισης του τερματικού σταθμού, με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας, Γιάννη Παπάζογλου να εξηγεί πως «συνεχίζουμε με τη δημιουργία νέων ροών επιβατών προς τον έλεγχο χειραποσκευών στον τερματικό σταθμό, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα λίγα διαθέσιμα τετραγωνικά του αεροδρομίου, ούτως ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλη ανάσχεση του κόσμου την ώρα του ελέγχου, κατά την υψηλή σεζόν. Προχωράμε με έργα ανακατασκευής σε τουαλέτες και εμπορικούς χώρους και παράλληλα ολοκληρώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα ο έλεγχος για εκρηκτικά και οβίδες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί ο καινούριος τερματικός σταθμός». Ήδη από τις 7 Μαρτίου, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχει επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση (πριν από το Νοέμβριο), όσον αφορά στον αριθμό των κινήσεων που μπορεί να υποδεχτεί. «Ο 16/34 πλέον μπορεί να διαχειρίζεται 15 κινήσεις την ώρα και σίγουρα είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η υψηλή σεζόν θα βρει το αεροδρόμιο έτοιμο και σε πλήρη λειτουργία», καταλήγει ο κ. Παπάζογλου.