13:57, Κυριακή
23 Ιανουαρίου 2022

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Aπροσδόκητη βελτίωση σημείωσε τον Μάιο η εμπιστοσύνη προς την οικονομία της Ευρωζώνης, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο ήμισυ του έτους.
Η βελτίωση του κλίματος στηρίχθηκε στην ισχυρότερη ενίσχυση της τελευταίας εξαετίας στις προσδοκίες στο βιομηχανικό κλάδο και παρά το αρνητικό κλίμα για τις προοπτικές των εξαγωγών, εν μέσω των προκλήσεων του εμπορικού πολέμου, αλλά και της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτυπώνει τις οικονομικές προσδοκίες για τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ανήλθε στο 105,1 τον Μάιο από 103,9 του Απριλίου. Ο επιμέρους δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών βελτιώθηκε στο 12,2 από 11,8, ενώ και το κλίμα στη βιομηχανία ήταν βελτιωμένο, αψηφώντας τις προσδοκίες ότι θα παραμείνει αμετάβλητο.
Από την άλλη πλευρά, το επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να επιδεινώνεται με τον δείκτη να υποχωρεί στο 0,30 από 0,42 του Απριλίου, σε επίπεδα πολύ κατώτερα των προσδοκιών.
Η βελτίωση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της οικονομίας, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν έτους, αναπτερώνει τις ελπίδες όσων προβλέπουν άνοδο του οικονομικού momentum στο δεύτερο ήμισυ του έτους.