, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Γ. Δραγασάκης: Ποτέ δεν είπα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση

«Η Ελλάδα από μέρος ενός προβλήματος γίνεται σημείο αναφοράς, παράγοντας σταθερότητας και επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής», ανέφερε σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν δήλωσε ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι η συμφωνία πρέπει να κατανοηθεί ως μέρος μιας «συνολικής στρατηγικής για την ισότιμη συνεργασία και συνανάπτυξη της περιοχής», ενώ προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ειδικότερα, σχεδιάζει δράσεις και εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση που θα ανακοινωθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η στάση της ΝΔ σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών «νομιμοποιεί τη θέση του κ. Σαμαρά» και τη δράση της Χρυσής Αυγής. Συμπέρανε ότι ορισμένες δυνάμεις «νιώθουν άβολα» με την προοπτική που δημιουργεί η έξοδος από τα μνημόνια και η θετική προγραμματική ατζέντα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Αποκρούοντας αιτιάσεις σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, τόνισε ότι αναμένονται θετικές συνέπειες από τις πλευρές της κατανάλωσης, της παραγωγής και της παραγωγικότητας, ενώ στηλίτευσε τη στάση του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά, αλλά και του ΚΚΕ.

Ενόψει και των ευρωεκλογών, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως η απάντηση στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη μπορεί να δοθεί «μέσα από μια ευρεία προοδευτική δημοκρατική συμπαράταξη». Ως προς το πώς μεταφράζονται αυτά στην Ελλάδα ενόψει και εκλογικών αναμετρήσεων, ανέφερε ότι από τη μια είναι το μπλοκ των συντηρητικών, «παλιών καθεστωτικών» δυνάμεων που «θεωρούν την Ελλάδα ιδιοκτησία τους». Από την άλλη είναι «οι δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου, η μεγάλη κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας» για την υπεράσπιση της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, την προοπτική της νέας γενιάς, τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας.

Σημείωσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικός ισχυρός πυλώνας για αυτή την «προοδευτική συμπαράταξη», το εύρος της οποίας «εμείς δεν το φοβόμαστε από την στιγμή που θα έχει συμφωνηθεί μια συγκεκριμένη προγραμματική βάση».

«Ποτέ δεν δήλωσα ότι θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση», εξάλλου «είναι εντυπωσιακός ο βαθμός διαστρέβλωσης για άλλη μια φορά», υπογράμμισε ο ίδιος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας των κόκκινων δανείων. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο του 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν μειωθεί στα 84,7 δισ. και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει την επίλυση αυτού του προβλήματος, με τρόπο που προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στις κινήσεις για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Νομοσχέδιο για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ολοκληρώνεται με τη τεχνική βοήθεια και συνεργασία της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα δοθεί σύντομα σε διαβούλευση.