, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

ΔΝΤ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες στην Ελλάδα

Ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

«Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συζητήσει στις αρχές Μαρτίου την έκθεση που εξέδωσε η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Ράις είπε ότι δεν έχει κάτι επιπλέον να προσθέσει σε σχέση με ό,τι επισημαίνει το κείμενο συμπερασμάτων που είχε εκδώσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου.

Αρνητικοί οι θεσμοί στη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας για την α’ κατοικία

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, έρχονται μία ημέρα μετά την αρνητική αντίδραση των θεσμών στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή του νόμου Κατσέλη που προβλέπει το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το σχέδιο της πρότασης που απεστάλη χθες το απόγευμα στους θεσμούς από το υπουργείο Οικονομικών για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη περιλαμβάνει τη διεύρυνση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε διεύρυνση και σε κατηγορίες δανειοληπτών που δεν προστατεύονταν μέχρι σήμερα, όπως επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια στα οποία έχει δοθεί ως εγγύηση η πρώτη κατοικία.

Η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς, καθώς θεωρούν ότι όχι μόνο δεν ενισχύει τα κίνητρα για την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων, αλλά επιβραβεύει την κουλτούρα των κακοπληρωτών, και αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Εποπτική Αρχή Τραπεζών.

Κόντρα κυβέρνησης – τραπεζών

Επιπλέον, συγκρουσιακή είναι η κατάσταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, προμηνύοντας ένα δύσκολο δεκαήμερο διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών με την εμπλοκή και των θεσμών.

Το κλίμα πυροδότησε η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μονομερώς το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, «αγνοώντας» τις θέσεις των τραπεζών που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές απορρίφθηκαν ως «απαράδεκτες», αν και από την πλευρά των τραπεζών δεν επιβεβαιώνεται ότι υπέβαλαν σχετικό κείμενο θέσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι μπροστά στην κυβερνητική ακαμψία, που σύμφωνα με τις τράπεζες διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων, πλήττει ευθέως τα κεφάλαιά τους και υπονομεύει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των εποπτικών αρχών για μείωση των κόκκινων δανείων, ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς φωνές που υπήρξαν μεταξύ των τραπεζών για πιο διασταλτικές προσεγγίσεις της προστασίας, στοιχίζονται πλέον σε ενιαία και πιο σκληρή γραμμή.

Πηγή: kathimerini.gr

#Tags: ΔΝΤ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.