, Τρίτη
21 Μαρτίου 2023

Εμπιστοσύνη στην… επόμενη κυβέρνηση από τις αγορές

Απαγορευτικό για οποιαδήποτε έκδοση δεκαετούς ομολόγου από τη σημερινή κυβέρνηση έστειλε η δημοπρασία του πενταετούς ομολόγου, καθώς το επιτόκιο ήταν υψηλό, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε και σήμα προς τις αγορές για καλύτερες προοπτικές από μια νέα κυβέρνηση.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η συμμετοχή στην έκδοση αγγλικού δικαίου μπορεί να έφτασε τα 10 δισ. ευρώ, ωστόσο, το τελικό επιτόκιο κρίνεται ως υψηλό και συνάμα συνιστά αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και προσδοκία για καλύτερες μέρες με την επόμενη, που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές. Είναι δεδομένο ότι οι αγορές εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τη σημερινή κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν η βιώσιμη και… καθαρή έξοδος στις αγορές δεν μπορεί να καταστεί εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κινείται κάτω από το 3%, ενώ η έκδοση καλύφθηκε με επιτόκιο 3,60%. Στη δημοπρασία της περασμένης Τρίτης αντλήθηκε ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος είχε καθοριστεί στα 2 δισ. ευρώ και μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη, από τη στιγμή που ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι των ΗΠΑ και δύο ευρωπαϊκοί.

Η αντίδραση των αγορών κρίνεται ως απόλυτα… φυσιολογική, καθώς εξακολουθούν να τοποθετούνται στους ελληνικούς τίτλους αναλαμβάνοντας υψηλότερο ρίσκο χώρας να αναγνωρίζουν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις και «καρφώνοντας» την κυβέρνηση, ανέφερε ότι η πρόκληση για την οικονομία είναι η επιστροφή στις αγορές με βιώσιμο τρόπο. Η δήλωση αυτή ήρθε σε απάντηση στα… πανηγύρια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και αφού η Ελλάδα ήταν για πολλούς μήνες εκτός αγορών.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές ομολόγων των χωρών που βρίσκονταν σε μνημόνια είναι η συσχέτιση των επιτοκίων των πενταετών και δεκαετών τίτλων. Η Ελλάδα, με βάση τα επιτόκια που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα, έχει 29 φορές μεγαλύτερο κόστος χρήματος στην πενταετία και τετραπλάσιο στη δεκαετία από την Ιρλανδία! Επίσης, το ελληνικό πενταετές έχει εξαπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με το αντίστοιχο πορτογαλικό και 3,5 φορές υψηλότερο από τον αντίστοιχο τίτλο της Κύπρου. Όσον αφορά στο δεκαετές, η Ελλάδα έχει υπερδιπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με το πορτογαλικό και υπολείπεται του αντίστοιχου κυπριακού κατά 45%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η… επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, με βάση τα δεδομένα άλλων χωρών και όχι τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών, είχε ως αναδόχους της έκδοσης τέσσερις αμερικανικές τράπεζες (Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley) και δύο ευρωπαϊκές (HSBC, Societe Generale). Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί με ανταγωνιστικά επιτόκια, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει διευθετηθεί το μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και δεν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Τα επιτόκια των βασικών ομολόγων σε χώρες των μνημονίων

Ελλάδα: 2,95%  (πενταετές), 3,95% (δεκαετές)

Kύπρος: 0,82% (πενταετές), 2,10%(δεκαετές)

Πορτογαλία: 0,50% (πενταετές), 1,68% (δεκαετές)

Ιρλανδία: 0,10% (πενταετές), 0,94% (δεκαετές)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ