, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ερωτήσεις – απαντήσεις για την ακίνητη περιουσία σας!

Πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε; Τι να προσέξουμε στους φόρους; Ποιες είναι οι παγίδες των τεκμηρίων; Δείτε ερωτήσεις και απαντήσεις για την ακίνητη περιουσία σας, αν και πλέον το κράτος είναι συνιδιοκτήτης με το «έτσι θέλω», σε όσα με κόπο και πίκρα έχετε φτιάξει… Ας τα δούμε ένα-ένα:

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ

Πόσο φόρο θα πληρώσουμε φέτος; Τι προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών;

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, «όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που φτάνει έως τα 60.000 ευρώ θα έχουν όφελος 55 ευρώ ή 5 ευρώ τον μήνα. Από 60.001 έως και 100.000 ευρώ, η ελάφρυνση θα είναι 80 ευρώ, περίπου 7 ευρώ τον μήνα. Από 100.000 έως 150.000 ευρώ, ελάφρυνση 57 ευρώ τον χρόνο ή σχεδόν 5 ευρώ τον μήνα. Από 150.000 έως 200.000 ευρώ, ελάφρυνση 21,40 ευρώ τον χρόνο ή 1,78 ευρώ τον μήνα.

Ισχύει και φέτος ο συμπληρωματικός φόρος;

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ –πάνω από 450.000 ιδιοκτήτες– θα πληρώσουν και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ!

Δηλαδή για αυτούς που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, δεν προβλέπεται καμία απολύτως ελάφρυνση;

Ούτε 1 ευρώ!

Τι έρχεται στις αντικειμενικές αξίες;

Προβλέπεται η ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περίπου 2.000 περιοχών μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 από το υπουργείο Οικονομικών. Εώς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, όλη η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα.

Τι σημαίνει αυτό;

Αλλαγή δεδομένων σε 7.500 περιοχές. Αυτό θα φέρει αύξηση των τιμών στο 80%-90% των περιοχών που θα ενταχθούν, δηλαδή αύξηση των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τι άλλο θα συμπαρασύρει;

Αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα και αγροτεμάχια. Ακόμη θα επηρεαστούν συνολικά 22 φόροι και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, όπως για παράδειγμα τα δημοτικά τέλη.

Τι συμβαίνει με την επιδότηση ενοικίου;

Η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου έφερε στο φως περιπτώσεις που δεν έχει κατατεθεί ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Υπάρχουν συμβόλαια χωρίς να αναγράφεται το ακριβές μίσθωμα ή η διάρκεια εκμίσθωσης.

Τι σημαίνει αυτό;

Άμεση τακτοποίηση χωρίς πρόστιμο! Ο νόμος λέει ότι «το επίδομα δίδεται στους δικαιούχους μόνο εάν δηλώσουν ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019». Έτσι λοιπόν οι ιδιοκτήτες πρέπει να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τα μισθωτήρια.

Τα εισοδήματα από ενοίκια θα πρέπει να συμφωνούν με το μίσθωμα που αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο;

Ασφαλώς! Θα γίνει διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις.

Τι γίνεται με τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb; 

Επιβάλλεται να εμφανίσουν στη δήλωση τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2018, για τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% έως 45%.

Όσοι απέκτησαν ακίνητα;

Πρέπει στο φετινό έντυπο Ε1 να δηλώσουν χρήματα που διέθεσαν για την απόκτησή του.

Όσοι δικαιολογούν το τεκμήριο;

Ουδέν πρόβλημα. Όσοι δεν καλύψουν το τεκμήριο θα πληρώσουν φόρο.

Με τους φιλοξενούντες και τους φιλοξενούμενους;

Πάνω από 1,1 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν ότι φιλοξενούν στο σπίτι τους συγγενικά πρόσωπα. Πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δηλώνουν ότι είναι φιλοξενούμενοι και αποφεύγουν το τεκμήριο.

Όσοι φιλοξενούν πρόσωπα που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τι θα κάνουν;

Πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενουμένων και τους μήνες φιλοξενίας. Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του φορολογουμένου ο οποίος τους φιλοξενεί.

Αν κάποιος δεν το δηλώσει;

Δεν προχωράει το επίδομα…

Τι γίνεται με τα ανείσπρακτα ενοίκια;

Αν δηλώσουν ανείσπρακτα ενοίκια, θα απαλλαγούν από τον φόρο 15%-45%. Όμως θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή και να έχουν υποβάλει στην Εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών εξώσεως.

Χωρίς τα δικαιολογητικά η Εφορία δεν κάνει βήμα;

Δεν θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης και θα επιβάλει φόρο.

Στα κενά ακίνητα τί έχουμε;

Θα πρέπει να αποδείξουν με επίσημο έγγραφο της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ ότι έμειναν κενά για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Τι αλλάζει στη φοιτητική στέγη;

Όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν σπίτι αν το 2018 απέκτησαν εισόδημα, θα υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση.

Θα έχουν τεκμήριο;

Ασφαλώς!

Αν ο φοιτητής δεν έχει αποκτήσει εισοδήματα;

Εκτιμάται ως εξαρτώμενο μέλος και η φοιτητική κατοικία δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, αν πληρώνει το ενοίκιό του.

Η φοιτητική κατοικία ανεβάζει το τεκμήριο διαβίωσης για τον γονέα;

Αν δεν μπορεί να το καλύψει με τα εισοδήματά του, πληρώνει μεγαλύτερο φόρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

#Tags: ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.