13:19, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Μετά τις πολιτικές συμφωνίες έρχεται… το χρήμα

«Ο λαός δεν καταλαβαίνει από πολιτικές συμφωνίες, ο λαός θέλει να δει στην πράξη τι ανταπόκριση αυτές μπορούν να έχουν στην τσέπη του». Διπλωμάτης, στο περιθώριο της τετραμερούς των υπουργών Εξωτερικών και υφυπουργών Ανάπτυξης που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, εξηγούσε στην Karfitsa ότι οι συμφωνίες που γίνονται τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών της Βαλκανικής δεν θα έχουν αντίκρισμα εάν δεν συνοδευτούν από πράξεις.
Του Κώστα Καντούρη
Ο ίδιος διπλωμάτης αποκάλυψε πως πίσω από τις συγκεκριμένες συμφωνίες, και ειδικά αυτές που γίνονται από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ήδη είναι προς επεξεργασία συγκεκριμένα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τί θα καταλάβει ένας κάτοικος του Βέλες της ΠΓΔΜ ή της Έδεσσας στη βόρεια Ελλάδα εάν υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών; Το πιθανότερο είναι να αντιδράσει για συναισθηματικούς λόγους. Όταν όμως ενταχθεί σε ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης με τον γείτονά του και θα χρηματοδοτηθεί αυτή η κοινή δουλειά τους, θα το αντιληφτεί καλά. Εκεί σταματούν οι συναισθηματισμοί», σημείωσε με νόημα.
Η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας με ταυτόχρονη συνάντηση των υφυπουργών Ανάπτυξης των συγκεκριμένων χωρών είχε ακριβώς αυτόν τον σκοπό: Να εκπονηθούν σχέδια που μπορούν να προωθηθούν προς χρηματοδότηση. Όλοι γνωρίζουν καλά ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια που αφορούν τις συνδέσεις δικτύων (ενεργειακών, οδικών, σιδηροδρομικών και ψηφιακών) δεν έχουν άμεσο αντίκρισμα στον απλό λαό. Γι’ αυτό, τον λόγο πλέον παίρνουν οι αγορές.
«Σκοπός είναι να προβάλλουμε την περιοχή μας ως μία κοινή, ενιαία αγορά σε διεθνείς εκθέσεις. Ειδικά αυτή την περίοδο που η Βαλκανική είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ως πρότυπο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράψαμε με την ΠΓΔΜ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στην εναρκτήρια ομιλία του στην τετραμερή συνάντηση. Παράλληλα, ανέπτυξε και άλλες προτάσεις που έχουν τον ίδιο παρονομαστή, τη λειτουργία της περιοχής ως ενιαία αγορά.
«Μας ενισχύει»
«Αυτό που είπε ο Πιτσιόρλας, είναι και το νόημα της ενίσχυσης των κοινών μας δράσεων», εξήγησε ο ίδιος διπλωμάτης. «Σκεφτείτε εάν είναι το ίδιο να διαπραγματεύεται η Ελλάδα μόνη της την πώληση ενός συγκεκριμένου προϊόντος, για παράδειγμα της ντομάτας, σε μία μεγάλη αγορά της Ασίας, απ’ ότι να το διαπραγματεύονται τέσσερις χώρες μαζί», τόνισε. Το νόημα είναι πως κάθε βαλκανική χώρα είναι μικρή, επομένως έχει και αντίστοιχα μικρή παραγωγή να προωθήσει σε μεγάλες αγορές. «Θυμάμαι, όταν η Κίνα ζήτησε από την Ελλάδα κάποιους χιλιάδες τόνους λάδι για να δειγματίσει στις αγορές της. Κι εμείς απαντήσαμε: ‘’Μα σχεδόν τόση είναι η παραγωγή μας…’’» ανέφερε ως παράδειγμα που μπορεί να ξεπεραστεί σε ενδεχόμενο κοινής δραστηριότητας.
Αυτό δείχνει να είναι και το σχέδιο που επεξεργάζεται η χώρα μας, σε συνεργασία με τις άλλες βαλκανικές, όμως με την κεντρική επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα δείχνει να είναι η ισχυρή που αναλαμβάνει τον ρόλο του ηγέτη στην προσπάθεια που καταβάλλεται απ όλες τις χώρες. «Η Θεσσαλονίκη καθίσταται κέντρο άσκησης της διπλωματίας σε όλα τα Βαλκάνια», είπε με νόημα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των συναντήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χειρίζεται το κύριο μέρος των υποθέσεων, καθώς το χαρτοφυλάκιο έχει πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Στο επόμενο εξάμηνο, οπότε θα οργανωθεί η νέα τετραμερής υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα καθοριστεί το τελικό πλάνο για την κοινή αυτή δράση. «Κουβεντιάσαμε ζητήματα αγοράς και προέκυψε τελικά ως συμπέρασμα η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα action plan της οικονομικής συνεργασίας να τα βάλουμε όλα μέσα. Θα στείλουμε σχέδιο στους γείτονές μας για να υπάρξει σύνοδος που θα καταλήξει στο action plan», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας δίνοντας το στίγμα των κινήσεων.
«Αυτό σημαίνει πως όλα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση: no money, no honey, όπως λένε οι Άγγλοι!» κατέληξε ο διπλωμάτης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ