, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Μη επενδύσιμη η Ελλάδα λένε οι οίκοι αξιολόγησης

Στα… αζήτητα θα παραμείνει για αρκετά ακόμη χρόνια το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, μια και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται απρόθυμοι να την αναβαθμίσουν, καθώς τα μεγέθη της λόγω του ατυχήματος του 2015 απέχουν σημαντικά από τα αντίστοιχα στάνταρντ.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s υπό τις παρούσες συνθήκες αναμένεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «επενδύσιμο» επίπεδο σε 2-4 χρόνια από σήμερα. Ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος της Citigroup, αναλύοντας τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, επισημαίνει ότι η S&P μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, εάν και εφόσον προχωρήσουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και αρθούν πλήρως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Citigroup βάζει ωστόσο και ακόμη μία παράμετρο, τονίζοντας την επίδραση που μπορεί να έχουν οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις στο ύψος των συντάξεων και οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν θεαματικά τα δημοσιονομικά δεδομένα. Μάλιστα, οι διεθνείς οίκοι έχουν προειδοποιήσει ότι οποιοσδήποτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω δικαστικών αποφάσεων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας! Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε οπισθοδρόμηση και σε συνδυασμό με μια επερχόμενη διεθνή αναταραχή θα έφερνε την Ελλάδα σε νέο αδιέξοδο, αν ληφθεί υπόψη ότι το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ αντέχει το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2020. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη λήξη του χρέους και το μέσο επιτόκιο από το πρόγραμμα διάσωσης, εντούτοις η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% την περίοδο 2019-2022 δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει μια δυναμική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα καταστήσει πλήρως ελέγξιμο το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες, η Citigroup εκτιμά ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα στους επόμενους εννιά μήνες, ενώ η Μoody’s «χρωστάει» μια αναβάθμιση, καθώς έχει μείνει πίσω σε σχέση με την S&P και τη Fitch. Σημειωτέον ότι οι αξιολογήσεις για την Ελλάδα θα ανακοινωθούν την 1η Μαρτίου και στις 23 Αυγούστου και η Citigroup δεν αποκλείει να γίνει η αναβάθμιση τον Μάρτιο. Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά ως προς την κατάταξη της σε «επενδύσιμα» επίπεδα, καθώς απέχει κατά έξι θέσεις με βάση τις αξιολογήσεις της Moody’s, τέσσερις θέσεις από την κλίμακα της S&P και τρεις από την αντίστοιχη της Fitch.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ