, Κυριακή
23 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Πώς θα αντέξουν οι Έλληνες τη φοροκαταιγίδα;

Ζάλη προκαλούν τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν από ιδιώτες και επιχειρήσεις σε φόρους μέχρι το τέλος της χρονιάς, χωρίς σε αυτά να προστίθενται τυχόν τέλη κυκλοφορίας ή δόσεις από ρυθμίσεις χρεών. Μάλιστα, ένα σημαντικό κομμάτι των χρημάτων που θα δοθούν, είτε με τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος» είτε με τη μορφή αναδρομικών, σε εν ενεργεία και απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθηγητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, δικαστές και γιατρούς του ΕΣΥ αναμένεται να επιστρέψει άμεσα στα κρατικά ταμεία. Αυτό, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν μέχρι τέλος του χρόνου έως και επτά φορο-«χτυπήματα».
Άρθρο του Νίκου Καραμανλή
Ο λόγος για την 4η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ. Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Την 6η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, σε περίπτωση που η φορολογική δήλωσή τους υποβλήθηκε μετά τις 27 Ιουνίου. Την 3η (και τελευταία) δόση του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Τον ΦΠΑ για όσες εταιρείες τηρούν διπλογραφικά βιβλία (κυρίως ΑΕ). Τις δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών προς την Εφορία. Όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 500.000 άτομα (από 3.801.967 σε 4.312.395) τον Σεπτέμβριο, όταν συνέπεσαν η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Όλα αυτά μαζί κάνουν έναν λογαριασμό που προσεγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ, με νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ετοιμάζονται για τον δικό τους «Γολγοθά». Από το «Π», και ιδίως απ’ αυτήν εδώ τη γωνιά, έχουμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές την αναγκαιότητα να μειωθεί η φορολογία, για να αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι παρανοϊκό να ξεζουμίζεται, στον βωμό του υπερ-πλεονάσματος, η κοινωνία και να της επιστρέφεται μετά ένα «αντίδωρο».
Τέλος, εξίσου δυσάρεστα είναι τα νέα και για το 2019. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φόρους 51,1 δισ. ευρώ μέσα στη νέα χρονιά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στη Βουλή, καθώς τα καθαρά έσοδα από φόρους το 2019, σε σύγκριση με το 2018, θα είναι αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον έσοδα που θα προέλθουν κυρίως από επιβαρύνσεις στην έμμεση φορολογία που πλήττει το ίδιο φτωχούς και πλούσιους.
Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.