, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Σαρωτικοί έλεγχοι για τη «μαύρη εργασία» – Τι θα γίνει με τις νέες συντάξεις

Η αύξηση της δηλωμένης εργασίας, η μείωση του ποσοστού της ανεργίας, η προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και η αξιοποίηση του οικονομικού momentum του τρίτου τριμήνου αποτελούν τους βασικούς στόχους των εντατικών ελέγχων που ξεκινούν οι επιθεωρητές εργασίας άμεσα.
Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επιθεωρητές εργασίας την περασμένη Τετάρτη σηματοδότησε μια νέα εποχή «ακριβοδίκαιης» σχέσης με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, η οποία θα έχει ως κύριο συστατικό τον σεβασμό της νομιμότητας στις εργασιακές συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας έδωσε εντολές για άμεσους ελέγχους σε ολόκληρη την Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο, στη Χαλκιδική, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στη Σύρο, στην Κεφαλονιά, στη Λευκάδα, στη Ζάκυνθο και αλλού, όπου παρουσιάζεται μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ελέγχονται συνολικά η τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και να επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα συμμόρφωσης. Σημειώνεται ότι, για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, ο παραβάτης επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει άμεσα και χωρίς άλλες διαδικασίες το ποσό των 10.550 ευρώ, το οποίο ισχύει από το 2013.
Σύμφωνα με το πλάνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι έλεγχοι θα γίνονται και ως προς την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας, καθώς ειδικά το καλοκαίρι εντοπίζονται κρούσματα πλημμελούς οργάνωσης των μέτρων εργασιακής ασφάλειας κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, κατόπιν και των σχετικών εντολών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι σαφές και ξεκάθαρο, αφού η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί φαινόμενα παράβασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, «η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και η αποτροπή κάθε μορφής αυθαιρεσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και προσωπικό στοίχημα».
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχείρησε να τονώσει το ηθικό και να κεντρίσει το φιλότιμο των ελεγκτών της εργατικής νομοθεσίας, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί και ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των υγιών και συνεπών εργοδοτών, οι οποίοι «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα». Από την άλλη πλευρά, η εντατικοποίηση των ελέγχων βλάπτει και νοθεύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενισχύοντας τις καταχρηστικές πρακτικές. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δομή και οργάνωση του ΣΕΠΕ, το οποίο θα ενισχυθεί τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε μέσα.
«Ξεπαγώνουν» 250.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση
Στην άμεση απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που υπερβαίνουν τις 250.000 θα προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μαζί με τη σταδιακή ψηφιοποίηση των διαδικασιών συνταξιοδότησης. Πρόκειται για δύο από τις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας τις οποίες παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, εκτός από την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να προχωρήσει στην ενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών εφαρμογών που τέθηκαν σε αδράνεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας το πληροφοριακό σύστημα «Άτλας» για την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή του ασφαλιστικού βίου των πολιτών.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, στόχος είναι τον Ιούνιο του 2020 να εφαρμοστεί η ψηφιοποιημένη σύνταξη για το 37% των ασφαλισμένων, ενώ υποσχέθηκε ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια θα απαιτούνται μόλις τρεις μήνες για την έκδοση όλων των συντάξεων. Η λειτουργία των δύο ασφαλιστικών οργανισμών θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικές εφαρμογές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα, στον ηλεκτρονικό ασφαλιστικό του βίο θα έχει πρόσβαση κάθε πολίτης. Ως γνωστόν, με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, ο χρόνος απονομής συντάξεων έχει αυξηθεί, αν και η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κάθε μήνα δεσμευόταν για μια νέα ημερομηνία αποπληρωμής όλων των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.