Σε αναμμένα κάρβουνα για τα χαμένα ενοίκια
Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν εμπορικούς χώρους και διαμερίσματα ή οικίες, καθώς φοβούνται τσουνάμι απλήρωτων ενοικίων, όταν θα λήξουν τα κρατικά μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ένα από τα πλέον συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκμισθωτές στην καθημερινότητά τους είναι η καθυστέρηση ή και η πλήρης άρνηση καταβολής των ενοικίων για κατοικίες και εμπορικές χρήσεις. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα από μια κατηγορία όχι πραγματικών, αλλά δήθεν «ενοικιαστών», στην ουσία επαγγελματιών «φεσατζήδων», οι οποίοι συνήθως, εμφανιζόμενοι από το πουθενά και στοχοποιώντας εκμισθωτές που αντικειμενικά αδυνατούν να αντιδράσουν στη συμπεριφορά τους, εγκαθίστανται στα ακίνητά τους με το εξαρχής σχέδιο να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο χωρίς να πληρώσουν ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς. Στη συνέχεια αντιδικούν και δικαστικά μαζί τους, ισχυριζόμενοι ότι δεν πληρώνουν, διότι το ακίνητο είναι δήθεν ακατάλληλο («έχει υγρασία», «απειλείται η υγεία τους» κ.λπ.), δημιουργώντας και σημαντικές δαπάνες στους εκμισθωτές μέχρις ότου επιτύχουν την αποβολή τους, οπότε αυτοί μετεγκαθίστανται στο ακίνητο του επομένου… θύματος.
Σύμφωνα με μέλη της ΠΟΜΙΔΑ, στην παρούσα φάση, τα φαινόμενα αυτά βρίσκονται σε σχετική ύφεση, καθώς η αναστολή συμβάσεων και τα μειωμένα ενοίκια έχουν βάλει στο παιχνίδι το κράτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει… ανακωχή. Ωστόσο, είναι έκδηλη η αγωνία, κυρίως ηλικιωμένων εκμισθωτών, οι οποίοι φοβούνται ότι, μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα κύμα ανάλογο του «Δεν πληρώνω».
Σκληρή γραμμή
Η επίσημη γραμμή που δίνει η ΠΟΜΙΔΑ προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορεί να μπλέξουν με «δύστροπους» ενοικιαστές είναι το… δόγμα της μηδενικής ανοχής!
Ιδίως, στις νέες μισθώσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο, έχει ιδιαίτερη σημασία να ελεγχθεί με προσοχή τι… μέρος του λόγου είναι αυτός που εμφανίζεται για να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα ή έναν εμπορικό χώρο. Αυτή είναι και η πρώτη κακοτοπιά στην οποία μπορεί να πέσει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πριν υπογραφεί το μισθωτήριο συμβόλαιο και παραδοθούν τα κλειδιά του ακινήτου. Αν όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει, τότε πλέον έχουν μεγάλη σημασία ο τρόπος και ο χρόνος που ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο γεγονός, ιδιαίτερα αν βρίσκεται αντιμέτωπος με… στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως συμβουλεύει η ΠΟΜΙΔΑ, «κάθε καθυστέρηση και κάθε λάθος είναι εις βάρος του, αφού τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη η είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων».
Νομικά υπάρχουν τρεις τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, αν καταφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο:
- Καταγγελία της μίσθωσης σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα.
- Αγωγή αποβολής λόγω δυστροπίας σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
- Έκδοση διαταγής απόδοσης μίσθιου, χωρίς διεξαγωγή δίκης, με ταυτόχρονη διεκδίκηση ή όχι και των οφειλόμενων μισθωμάτων.
Απόδοση μισθίου – Τι ισχύει
Με νόμο του 2012, έχουν επέλθει σημαντικές ανατροπές στο θέμα των διενέξεων μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών για τα απλήρωτα μισθώματα.
Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η διαδικασία διαταγής για την απόδοση του μισθίου είναι πιο απλοποιημένο και στοχεύει στην έξωση-εξπρές του δήθεν «ενοικιαστή» ή του κακοπληρωτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν ο ιδιοκτήτης ζητεί την απόδοση μισθίου με διαταγή πληρωμής, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι κακόπιστοι ενοικιαστές προχωρούν σε ανακοπές και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να συνεχίσουν να παραμένουν στο ακίνητο, μεγαλώνοντας έτσι το «φέσι» από απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς. Σε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες περιπτώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο της κατάθεσης μήνυσης από τον ενοικιαστή, για… συκοφαντική δυσφήμιση, ώστε να εξαντλήσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες και έτσι οι τελευταίοι να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται έντονα στις περιπτώσεις ηλικιωμένων ιδιοκτητών ή κατοίκων που διαμένουν στην επαρχία.
Το κύριο «όπλο» του εκμισθωτή για τις περιπτώσεις των «ενοικιαστών» είναι να ζητήσει ειδικό καταψηφιστικό αίτημα, όταν ο κακοπληρωτής προχωρά σε ανακοπή της διαδικασίας διαταγής για την απόδοση του μισθίου. Αν μάλιστα υπάρχουν και ζημιές στο ακίνητο, τότε ο ιδιοκτήτης αξιώνει αποζημίωση και την πληρωμή κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Τέλος, ένα φλέγον θέμα για πολλούς ιδιοκτήτες έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα παραγραφής της υποχρέωσης φύλαξης εγκαταλελειμμένων κινητών πραγμάτων (έπιπλα, οικιακές συσκευές κ.λπ.). Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον ο ενοικιαστής έχει αφήσει κινητά αντικείμενα στο μισθωμένο ακίνητο και ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης έχει οριστεί από δικαστικό επιμελητή, ως μεσεγγυούχος και υπόχρεος για τη φύλαξή τους (μετά τους έξι μήνες επέρχεται παραγραφή της υποχρέωσης), προβλέπεται νέα δικαστική διαδικασία για την εκποίηση των αντικειμένων με πλειστηριασμό.