08:31, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

«Στραγγαλίζουν» τη λαχαναγορά Θεσσαλονίκης με αυξήσεις – σοκ τελών εισόδου

 
Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης
Τριγμούς,  ανησυχία και έντονο προβληματισμό στις τάξεις εμπόρων αλλά και των πελατών τους έχει επιφέρει, η μεγάλη αύξηση των τελών εισόδου στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης την οποία έχει αποφασίσει να επιβάλει η Διοίκηση της Ανωνύμου Εταιρίας.
Η απόφαση ελήφθη στο Διοικητικό της 19ης Ιουνίου 2020 ημέρα Παρασκευή και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020.
Τα ποσοστά των αυξήσεων που αφορούν τους αγοραστές είναι πραγματικά τεράστια και η απορία μεγάλη, για ποιο λόγο η διοίκηση της αγοράς προχωρά στην επιβολή τους, από τη στιγμή που εν μέσο μεγάλης κρίσης και λόγω της πανδημίας κορονοϊού, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιφέρουν μείωση στην αγοραστική κίνηση, καθώς οι πελάτες θα ψάξουν να βρουν πιο συμφέρουσες, για την τσέπη τους,  λύσεις.
Η ανησυχία από πλευράς πελατών καθώς ή θα πρέπει να ψάξουν να βρουν αλλού εμπόρευμα ή θα πρέπει να επωμιστούν ένα επιπλέον κόστος, αλλά και η αγωνία από πλευράς εμπόρων ότι οι πελάτες τους θα προτιμήσουν άλλες πιο συμφέρουσες πλέον για τους ίδιους αγορές, φθάνουν στο σημείο να μιλούν ακόμη και για κατάρρευση της Κεντρικής Λαχαναγοράς, εάν τεθεί σε ισχύ το νέο τιμολόγιο εισόδου.
Η Κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. είναι μια εταιρία με μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή το γνωστό  Υπερταμείο και η μόνη από τις μεγάλες αγορές της χώρας στην οποία έχει επιβληθεί τέλος εισόδου από το 2005.
Πως διαμορφώνονται οι αυξήσεις
Για να κατανοήσει κάποιος την μεγάλη αύξηση τελών εισόδου που έχει αποφασιστεί και προσεχώς θα εφαρμοστεί , αρκεί μια αναφορά στον τιμοκατάλογο τελών εισόδου που ισχύει μέχρι σήμερα και στον τιμοκατάλογο τελών εισόδου που θα ισχύσει από την Δευτέρα.  Εδώ να ξεκαθαριστεί πως δεν γίνεται λόγος για τα έμφορτα αυτοκίνητα, ενώ υπάρχουν αυξομειώσεις από την ενοποίηση του τιμοκαταλόγου στα τέλη εισόδου για τους προμηθευτές.
Οι  αγοραστές με μικτό βάρος οχήματος μέχρι 5.500 κιλά κατέβαλαν 0,80 ευρώ,
από 5.501 έως 13.000 κιλά βάρος οχήματος, 2,5 ευρώ.
Άνω των 13.000 κιλών, 7,5 ευρώ
Επικαθήμενα-Συρόμενα, 13,5 ευρω.
Στα νέα τέλη εισόδου που πρόκειται να ισχύσουν οι αγοραστές έχουν ίδιες τιμές πλέον με τους προμηθευτές και αυτές διαμορφώνονται ως εξής:
Μικτό βάρος οχήματος μέχρι 5.500 κιλά- 2,00 ευρώ
Από 5.501 έως 10.000 κιλά-5,00 ευρώ
Από 10.001 έως 20.000 κιλά- 10,00 ευρώ
Από 20.001 έως 25.999 κιλά- 16,00 ευρώ
Άνω των 26.000 κιλών- 25.000
Από την αύξηση των τελών εισόδου έχει εξαιρεθεί η κατηγορία των εμπόρων Λαϊκών Αγορών.
Με μια μικρή γνώση μαθηματικών κάποιος εύκολα μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς και να δει πως το 0,80 ευρώ γίνεται 2,00 ευρώ, τα 2,5 ευρώ γίνονται 5,00 και για κάποιους 10,00 ευρώ. Με λίγα λόγια η αύξηση στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνάει το 100%, όσον αφορά τους αγοραστές, πλην τους εμπόρους των λαϊκών αγορών.
Τι απαντά η διοίκηση
Η karfitsa επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΑΘ ΑΕ κύριο Αντώνη Μπούρη όσον αφορά τις ανάγκες που οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή τιμολόγησης, με τον ίδιο να δηλώνει, «υπήρχε ένα σύστημα τιμολόγησης προβληματικό με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη ροή των οχημάτων, μεγάλο όγκο συναλλαγών σε μετρητά, πολύπλοκο τιμοκατάλογο και μη ορθολογικό σύστημα τιμολόγησης. Γίνεται λοιπόν προσπάθεια να παράσχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους συναλλασσόμενους, ταχύτερη ροή των οχημάτων εισόδου, κίνητρα για να προπληρώνουν. Καθιερώνουμε έναν ενιαίο τιμοκατάλογο για όλος, ο οποίος σαν μοναδικό κριτήριο θα έχει το βάρος του οχήματος όπως αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του, με μοναδική εξαίρεση τους αποδεδειγμένα έχοντας άδεια σε ισχύ εμπόρους λαϊκής αγοράς. Υπάρχουν μικροαυξήσεις και μικρομειώσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα για την αγορά είναι ουδέτερο, η αγορά δεν κερδίζει χρήματα. Κάνει πιο δίκαιο το σύστημα γιατί οι κρεατέμποροι δεν πλήρωναν. Από την Δευτέρα θα πληρώνουν. Το σύστημα θα κριθεί στην εφαρμογή του και αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουμε πράγματα που πρέπει να διορθώσουμε θα επανέλθουμε με διορθωτικές κινήσεις».
Ερωτηματικά από τον τρόπο διοίκησης
Ο τρόπος λειτουργίας της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. από την νυν διοίκηση, έχει και κάποια άλλα ερωτηματικά. Ένα από αυτά που μας τράβηξε την προσοχή είναι η διανομή του μερίσματος από τα καθαρά κέρδη της εταιρίας.
Η ΚΑΘ είναι μια Ανώνυμη Εταιρία που έχει μοναδικό μέτοχο το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή είναι το μόνο που δικαιούται μέρισμα. Το ελάχιστο μέρισμα που μπορεί να καταβάλει η εταιρία είναι 35%. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί για τη χρήση 2019 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Αντώνης Μπούρης εισηγήθηκε την διανομή του 100% δηλαδή του συνόλου των κερδών ποσού 943.203,97 ευρώ συν 56.796,03 από πραγματοποιηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων;
Η διοίκηση απαντά για το 100% των κερδών
Ο ίδιος ο κ. Μπούρης αιτιολόγησε την εισήγηση του αυτή ως πρόθεση της ΚΑΘ ΑΕ να υποστηρίξει όσο μπορεί την ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία από την κρίση κορονοϊού. Όπως δήλωσε «υπάρχουν τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης συγκεκριμένων δράσεων στην ελληνική οικονομία. Η ΚΑΘ ΑΕ είναι εταιρία του δημοσίου, άρα τα όποια κέρδη καταλήγουν στον φορολογούμενο. Το ότι είμαστε μια κερδοφόρα εταιρία είναι προς έπαινο. Τα κέρδη κατ’ ελάχιστο πράγματι αποδίδονται το 35% στο μέτοχο, αλλά μπορεί να αποδοθεί και το 100%. Το να αρνηθεί κανείς να αποδώσει μεγαλύτερο μέρισμα στο μέτοχο πέρα από μικρόψυχο, δεν δικαιολογείται κιόλας πέρα από το γεγονός ότι η εταιρία μας δεν πάσχει ταμειακά από ρευστότητα. Εξάλλου ακόμη και αν ηρνείτο το διοικητικό συμβούλιο να το κάνει ο μέτοχος και πάλι είναι σε θέση να πάρει όλα τα κέρδη».
Ωστόσο, είναι προς διερεύνηση κατά πόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από το μέρισμα για τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, καθώς εκ του νόμου το 50% των προς διανομή κερδών της χρήσης 2019 μπορούν να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Το υπόλοιπο 22,5% μπορεί να κατευθυνθεί για την αξιοποίηση της περιουσίας της εταιρίας και το εναπομείναν 27,5%  μπορεί να διατεθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η αδιαφορία του Υπερταμείου για την εταιρία του
Προβληματισμός υπάρχει και για την έλλειψη παρεμβάσεων από πλευράς ΕΕΣΥΠ που είναι και αυτή η οποία διορίζει τις διοικήσεις.
Σε παλαιότερη ψηφοφορία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας υπό την προηγούμενη διοίκηση και ενώ είχε διαμορφωθεί ένα αποτέλεσμα σε βάρος της εισήγησης του τότε διευθύνοντος συμβούλου, μέλος του Δ.Σ. και ενώ έχει λήξει η ψηφοφορία αποστέλλει χειρόγραφη δήλωση ανάκλησης της ψήφου και αλλαγής της. Το θέμα έφτασε στην διοίκηση του Υπερταμείου, χωρίς όμως να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Αίσθηση μάλιστα δημιουργεί η παραίτηση  στην οποία οδηγήθηκε και μάλιστα εντός ολίγων μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της,  η πρώην πλέον προέδρος της Επιτροπής Ελέγχου,  μια επιτροπή που διορίζεται από την ΕΕΣΥΠ, επικαλούμενη αδυναμία να επιτελέσει το έργο που της έχει ανατεθεί.
Οι αντιδράσεις 
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς και πελάτες αυτών προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, ώστε να διαμαρτυρηθούν για την απαξίωση της Αγοράς και για τα προβλήματα           που θα δημιουργηθούν με τις επερχόμενες αυξήσεις των τελών εισόδου.
Στο πλευρό των εμπόρων και ο βουλευτής της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος ο οποίος έχει ασχοληθεί και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην ΚΑΘ. Ο κ. Σιμόπουλος δήλωσε στην karfitsa “«οι έμποροι της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης προχωρούν σε κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα, μην μπορώντας να αντέξουν την αντιεπιχειρηματική απέναντί τους στάση της διορισμένης από το Υπερταμείο Διοίκησης της Κ.Α.Θ.
Καλώ το Υπερταμείο και προσωπικά την πρόεδρο κυρία Αικατερινάρη να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και την διοίκηση του Συνδέσμου Εμπόρων να «περιφρουρήσει» τις κινητοποιήσεις».

  • Από την έντυπη έκδοση της «Karfitsa»