02:21, Κυριακή
26 Ιουνίου 2022

Χτυπούν «κόκκινο» οι επενδύσεις για αιολικά πάρκα στην Ευρώπη

Το 2018 οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά αιολικής ενέργειας έφτασαν επίπεδα- ρεκόρ, έως 65 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% όλων των επενδύσεων για νέες εγκαταστάσεις ενέργειας.
Εκ του συνόλου των 65 δισ., το 40% αφορούσε επενδύσεις για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, χρηματοδοτώντας έργα συνολικής ενεργειακής ισχύος 16,7 GW, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η WindEurope.
Οι συνολικές επενδύσεις για αιολική ενέργεια ήταν το 2018 υπερδιπλάσιες εν συγκρίσει με κάθε άλλη μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope, οι επενδύσεις για νέα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη ανήλθαν στα 26,7 δισ. ευρώ το 2018.
Συνολικά, η αιολική βιομηχανία επένδυσε 65 δισ. ευρώ στην Ευρώπη στη διάρκεια του 2018. Πέραν των επενδύσεων σε νέα περιουσιακά στοιχεία, μέρος των χρημάτων διατέθηκε για δραστηριότητες αναχρηματοδότησης, νέα projects και κινήσεις εξαγορών.
Στον ευρύτερο κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επενδύσεις παγκοσμίως κατέγραψαν πτώση 8% το 2018, αν και για πέμπτη διαδοχική χρονιά παρέμειναν πάνω από το όριο των 300 δισ. δολαρίων(267 δισ. ευρώ). Οι επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια μειώθηκαν 24%, αν και η νέα παραγωγική ισχύς ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 100 GW.
Η Ευρώπη φιλοξενεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα project αιολικής ενέργειας, όπως είναι η offshore εγκατάσταση, του υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου Walney, στην ιρλανδική θάλασσα.
Πηγή: naftemporiki.gr