Από την Κεφαλονιά, στον Παναμά και από εκεί στην… Πιερία
του Βαγγέλη Μπαντέ
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς ομογενείς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην πατρίδα τους, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική οικονομία, προσφέροντας κυρίως νέες θέσεις εργασίας. Ένας Κεφαλλονίτης, πνεύμα ανήσυχο, όπως όλοι οι συντοπίτες του, δραστήριος και δημιουργικός, ο Χαράλαμπος Τζανετάτος, έφθασε να επενδύσει στην Κατερίνη, κάνοντας πρώτα μια στάση στον μακρινό Παναμά.
Η επένδυση του, στην Κατερίνη ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ του επίτιμου γενικού προξένου της χώρας μας στον Παναμά Χαράλαμπου Τζανετάτου, είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης τυροκομικής μονάδας. Έλληνας της διασποράς ο κ. Τζανετάτος, με καταγωγή από τη Κεφαλονιά, μεταναστεύει το 1950 στον Παναμά, όπου αρχίζει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά ιδρύοντας μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον εμπορικό τομέα τροφίμων, ειδών οικιακής χρήσης και προσωπικής φροντίδας. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στο real estate.
Κινητήριος δύναμη η Ελλάδα
Η αγάπη του για την Ελλάδα υπήρξε η κινητήρια δύναμη τόσο για τις επενδύσεις που έχει κάνει όσο και για το ανθρωπιστικό έργο που υποστηρίζει ο όμιλος των επιχειρήσεών του, σε Ελλάδα και Παναμά. Πώς, όμως, ένας ομογενής, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, αποφασίζει να επενδύσει στη Βόρειο Ελλάδα; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος το περασμένο καλοκαίρι, στα εγκαίνια της υπερσύχρονης τυροκομικής του μονάδας στην Κατερίνη. «Αποφάσισα να επενδύσω στην Πιερία από αγάπη για τη Μακεδονία, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανετάτος. «Πρόκειται για ένα αγνό πατριώτη, με απέραντη αγάπη για την Ελλάδα και συναισθήματα για τον συνάνθρωπο», αναφέρουν στην KARFITSA Κατερινιώτες που συνεργάζονται με τον αυτοδημιούργητο ομογενή.
Ποιος είναι ο Χ. Τζανετάτος
Ο Χαράλαμπος Τζανετάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά τον Μάιο του 1934 και είναι ο μικρότερος από τα τρία αδέρφια της οικογενείας, Δημητρίου και Λουκίας Τζανετάτου. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα βιώνει κατάσταση αβεβαιότητας κι έτσι ο κ. Τζανετάτος αποφασίζει να μεταναστεύσει στον Παναμά το 1950. Εκεί, συναντά την αγαπημένη Παναμέζα σύζυγό του Ίρμα και φτιάχνουν μαζί μια πενταμελή οικογένεια.
Η ζωή στον Παναμά
Κατά την άφιξή του στον Παναμά, αρχίζει να εργάζεται σε διάφορες δουλειές, εμπειρία που τον βοηθά να εξοικειωθεί με την ισπανική γλώσσα. Μέχρι το 1954, καταφέρνει να γίνει ανεξάρτητος και ιδρύει μια από τις κορυφαίες εμπορικές εταιρείες στον τομέα παρασκευής και διανομής τροφίμων, αναψυκτικών, ειδών οικιακής χρήσης και προσωπικής φροντίδας. Επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στα ακίνητα, στον τουρισμό και στην μεταποίηση πρωτογενούς τομέα. Μέσα από αυτές τις εταιρείες, παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε περίπου 750 Παναμέζους. Είναι εδώ και 15 χρόνια επί τιμή πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες έχουν ως βάση τους τον Παναμά, το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες κ.λπ.,
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων , ξενοδοχείων, έχει στην ιδιοκτησία του το ξενοδοχείο OASIS HOTEL APARTMENTS στην Γλυφάδα, και πρόσφατα στον πρωτογενή τομέα μεταποίησης, κατασκευάζοντας σύγχρονη τυροκομική μονάδα στον Κάτω Άγιο Ιωάννη της Κατερίνης.
Πλούσια ανθρωπιστική δράση
Το ανθρωπιστικό του έργου είναι εντυπωσιακό! Έχει ιδρύσει στον Παναμά Ελληνικό Σχολείο με το όνομα «ΑΘΗΝΑ», αλλά και ξενώνα για τη φιλοξενία Ελλήνων. Τώρα προχωρά και στη δημιουργία ενός γιγαντιαίου νοσοκομειακού συγκροτήματος, στην μνήμη των δύο αδικοχαμένων θυγατέρων του Ιρμίτας και Λουκίας. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κεφαλονιά, το χωριό Σάμη, κατασκευάζει και παραχωρεί στον δήμο γηροκομείο στη μνήμη των γονέων του Δημητρίου και Λουκίας Τζανετάτου.
Η τυροκομική μονάδα στην Πιερία
Η τελευταία επένδυση του κ. Τζανετάτου στην Ελλάδα είναι η σύγχρονη τυροκομική μονάδα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κατερίνη. Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, δυναμικότητας, 50 τόνων γάλακτος ημερησίως, σε ιδιόκτητη έκταση εβδομήντα επτά στρεμμάτων.
Η φιλοξενία στον Μακαριστό Χριστόδουλο
Ο Έλληνας ομογενής Χαράλαμπος Τζανετάτος ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το σπίτι του στο Μαϊάμι και φιλοξένησε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, μαζί με όλους τους στενούς συνεργάτες του, την περίοδο που βρισκόταν στην Αμερική και έδινε μάχη για τη ζωή του.