, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ρέγκλινγκ: Μείωση χρέους κατά 20% έως το 2060

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το Eurogroup θα συμβάλλουν σε απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ελληνικού ΑΕΠ ως το 2060, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και σταδιακά. Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο Γ. ΝΤάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί. Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% το 2018 και να διατηρηθεί για κάποια χρόνια μετά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε, πάντως ότι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί αργότερα.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το Ταμείο θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη κάποια δουλειά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα κατέβουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, ο Γ. Ντισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν στο Eurogroup, αλλά τόνισε ότι οι υπουργοί οικονομικών δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζονται βαθιές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, οι οποίες θα βασίζονται στις ευρωπαϊκές πρακτικές και πως το Eurogroup θα λάβει υπόψη του τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.
πηγή: dikaiologitika.gr
πηγή: eurokinissi.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.