, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θρίλερ η μη μείωση των συντάξεων

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της (μη) περικοπής των συντάξεων, καθώς από τη μία η κυβέρνηση… πανηγυρίζει για την επιστολή που αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την άλλη ο Κλάους Ρέγκλινγκ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μερική μείωση!
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όλα θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση, εφόσον εξεταστεί διεξοδικά η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μάλιστα, ο ίδιος απέφυγε να δεσμευτεί για τον χρόνο λήψης των τελικών αποφάσεων, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Ο επικεφαλής του βασικού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ανέφερε ότι υπάρχουν θετικά δημοσιονομικά δεδομένα, που όμως δεν δικαιολογούν αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, δεδομένου ότι πρόκειται για ήδη ψηφισμένο μέτρο.
Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ «υπάρχει μια συμφωνία να μη γίνεται αναστροφή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αποφάσεις μέσα από την τελική εξέταση των στοιχείων του ελληνικού Προϋπολογισμού. Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι «ο ESM παρακολουθεί την υπόθεση και μετέχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά το ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμη». Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθεί η υπεραπόδοση, όπως για παράδειγμα μέσα από τη μείωση φόρων, προσθέτοντας ότι οι συντελεστές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί. Τέλος, σε ό,τι αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημείωσε ότι δεν επείγει, καθώς η Ελλάδα είναι καλυμμένη για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.