, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κύμα «προληπτικών» απολύσεων λόγω… αύξησης μισθών

Σε «προληπτικές» απολύσεις αναμένεται να προχωρήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις από την άνοιξη και μετά, καθώς η όποια ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιβαρύνει τα οικονομικά τους μεγέθη σε μια περίοδο αβεβαιότητας και πίεσης λόγω υπερφορολόγησης.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Θεσμικοί παράγοντες της αγοράς, που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, δηλώνουν στην «Κ» ότι ο εξαιρετικά αρνητικός Ιανουάριος, σε συνδυασμό την αφαίμαξη των εισοδημάτων λόγω υπερφορολόγησης, θα καταστήσουν αδύνατη την ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην παροχή αυξήσεων στον κατώτατο μισθό χωρίς μείωση προσωπικού. Όπως εξηγούν, το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η άθροισή του στις ήδη αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, στα υψηλά επιτόκια δανεισμού, στην απουσία ρευστότητας, στην προβληματική τραπεζική χρηματοδότηση, στον περιορισμό της κατανάλωσης, στο ενεργειακό και λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η επιδότηση των εισφορών θα είναι δώρο άδωρο, καθώς αναλαμβάνονται υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, στις οποίες δεν μπορεί να αντεπεξέλθει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον το 70% των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκεται σε ζημιογόνο χρήση ή κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού τέθηκε επί τάπητος και στη συζήτηση της ΕΣΕΕ με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντένκλαν Κοστέλο, στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με την ευκαιρία της δεύτερης επίσκεψης μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ τοποθετήθηκαν θετικά στο ενδεχόμενο της αύξησης του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας ότι θα συμβάλει στην τόνωση της ψυχολογίας και στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά λόγω ζήτησης, ωστόσο εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, λόγω του αυξημένου μη μισθολογικού κόστους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ έθεσαν στους επικεφαλής των κλιμακίων το τεράστιο ζήτημα του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους, της γραφειοκρατίας και της αργής απονομής της δικαιοσύνης, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για νέες επενδύσεις.

Ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας

Τον υψηλότερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων από το 2012 παρουσίασε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού τον Δεκέμβριο, την ίδια στιγμή που η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον περασμένο μήνα οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ξεπέρασαν τα 200.000 άτομα, κάτι που όμως δεν θεωρείται… φυσιολογικό με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με μια εκδοχή, φαίνεται ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι αυξήθηκαν στο πλαίσιο μιας… αναδιάταξης ενόψει εκλογών, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ανέρχονται σε 1.116.816 άτομα αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανέργων είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο το 2013, με 1.069.341 άτομα. Η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Δεκέμβριο στα 202.537 άτομα συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2012. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα τους επόμενους μήνες, ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ μπορεί να εκτροχιαστεί, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι θα αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για το επίδομα. Επιπλέον, η αύξηση των επιδοματούχων ανέργων αποτελεί ένα ανησυχητικό σημάδι για την πορεία της οικονομίας.

Εξάλλου, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενισχύουν την άποψη ότι τα πράγματα στην οικονομία… σκουραίνουν, καθώς έδειξαν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο έγιναν οι λιγότερες «καθαρές» προσλήψεις από το 2015 (μόλις 5.970), έναντι 15.315 τον Δεκέμβριο το 2017. Πιο συγκεκριμένα, οι προσλήψεις διαμορφώθηκαν σε 184.941 και οι αποχωρήσεις σε 178.971 άτομα. Τα στοιχεία αυτά ευθυγραμμίζονται με τα αντίστοιχα του ΟΑΕΔ, ενώ το 2018 το 54,34% των προσληφθέντων υπέγραψε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.