, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ

Μεγάλους χαμένους και… απογοητευμένους θα έχει ο νέος ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει λόγω αναμενόμενης μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα απογοητευθούν, καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος για την ακίνητη περιουσία τους θα παραμείνει στο ύψος του μαζί με άλλους, διότι οι αλλαγές στις τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν το εκκαθαριστικό του φόρου. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», στην παγίδα του ΕΝΦΙΑ δεν είναι εγκλωβισμένα μόνο τα νοικοκυριά αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, καθώς έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, όποτε αυτές στηθούν, επιχειρεί με διάφορα τρικ να αποφύγει υπέρογκες αυξήσεις κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου οι ιδιώτες εκτιμητές έδειξαν αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και πάνω από 40%.

Ωστόσο το εγχείρημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Με δεδομένο ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρνει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, τα διάφορα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θέλουν τον ΕΝΦΙΑ:

Να φουσκώνει κατά 3,5% έως και 33% για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει λόγω αλλαγής του κλιμακίου για τον υπολογισμό του φόρου. Πηγή: tanea.gr

#Tags: ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.