, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πώς και πότε θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

photo eurokinissi

Την ερχόμενη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα 2018, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ και θα διανεμηθεί σε 1,3- 1,4 εκατ. νοικοκυριά, δηλ. σε 3,5 εκατ. δικαιούχους.
Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr που δημιουργήθηκε πέρυσι από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης γι’ αυτόν τον σκοπό, είναι εκ νέου έτοιμη να υποδεχθεί τις αιτήσεις του 2018. Στόχος είναι το μέρισμα να εκταμιευθεί στις 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κομβική και για την πληρωμή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.
Η ΚΥΑ που θα οριοθετεί τις λεπτομέρειες για το μέρισμα θα δημοσιευθεί μέχρι τη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στο επικρατέστερο σενάριο να “πατάει” πάνω στο περσινό μοντέλο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προκύψει και παραμετροποίηση προς τα πάνω στα περιουσιακά κριτήρια, ώστε να μην αποκλειστούν δικαιούχοι λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.
Αντίθετα τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα οριστούν οι φετινοί δικαιούχοι αναμένεται να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δηλ. το ετήσιο ατομικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ενώ το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
Αναλυτικά το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει:
– τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος,
– τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
– τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο
– τα 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
– τα 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
– τα 20.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
– τα 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με πέντε ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
Προσοχή, το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τις τράπεζες.
Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.