, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σημείο συνάντησης του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών η Freskon

Σημείο συνάντησης παραγωγών, ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών φρέσκων φρούτων και λαχανικών θα αποτελέσει από τις 27 έως τις 29 Απριλίου η Freskon, το Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, που πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Οι 191 εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) που συμμετέχουν στη φετινή, τρίτη διοργάνωση και προέρχονται από την Αργεντινή, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Κύπρο, το Ιράκ, την Αλβανία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον Καναδά, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων ξένων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, εμπορικών επιχειρήσεων και εταιρειών-δικτύων διανομής.
Όπως έγινε γνωστό σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Freskon, που αναπτύσσεται φέτος σε 12.500 τ.μ., υλοποιείται και πρόγραμμα hosted buyers με τη συμμετοχή 120 επιχειρήσεων από 28 χώρες. Μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 2.500 επιχειρηματικά ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών.
Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της εμπορίας και διακίνησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών διεθνώς. Στην έκθεση αναμένονται και ομαδικές αποστολές εμπορικών επισκεπτών από την ΠΓΔΜ (100 άτομα) και την Βουλγαρία (15 άτομα).
Για μία ακόμη χρονιά η Freskon φιλοξενεί το FreshCon Market, όπου η  σύνδεση της παραγωγής με το λιανεμπόριο θα βρεθεί στο επίκεντρο. Το FreshCon Market, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το περιοδικό «Φρουτονέα», έχει ως βασικό στόχο να φέρει σε άμεση επαφή μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ με τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου, δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις άμεσων συμφωνιών. Στο πλαίσιο αυτό στη FreshCon Market συμμετέχουν ο βρετανικός όμιλος της Tescο και ο γερμανικός όμιλος Metro, που είναι παγκόσμιοι «παίκτες» της αγοράς λιανεμπορίου, από την Βουλγαρία οι αλυσίδες Fantastico και T-Market, από την Ουκρανία η ΑΤΒ Market, η Velyka Kyshenya και η Tavria V, από την Ρουμανία ο όμιλος της γαλλικής Carrefour και η Mega Image, από την Σερβία η Maxi, η Univerexport, η Mercator και η Super Vero και από την Ελλάδα οι αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Κρητικός, Χαλκιαδάκης, My Market-Metro Cash & Carry και η Discount Markt.
Στην φετινή έκθεση ξεχωρίζει και το Διεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου, ενώ συνολικά το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της Freskon είναι ιδιαίτερα ευρύ και πλούσιο.
 
Freskon: Μια διεθνής έκθεση
Στη διεθνή προοπτική της Freskon, η οποία διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή,  αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη έκθεση ήρθε να καλύψει ένα κενό που διαπίστωσε ο εθνικός εκθεσιακός φορέας στην αγορά.
 
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, χαρακτήρισε τη Freskon ως το πέμπτο κομμάτι του εκθεσιακού «παζλ» που έχει αφιερώσει η ΔΕΘ-Helexpo στον πρωτογενή τομέα, ενώ σημείωσε πως η εν λόγω έκθεση είναι από τις πλέον διεθνείς της εταιρείας.
 
Με τη σειρά του ο συνεργάτης του περιοδικού «Φρουτονέα», κ. Χρήστος Κατσάνος, τόνισε πως η Freskon είναι μια μοναδική έκθεση, καθώς δίνει έμφαση και σε μικρές καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν έβρισκαν μέχρι πρότινος βήμα προβολής. Αναφέρθηκε δε στο Διεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου, αλλά και στους κορυφαίους ομιλητές που θα συμμετάσχουν από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής.
 
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, από τον παραγωγό μέχρι τις αγορές του εξωτερικού, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, που χαρακτήρισε τη Freskon πολύ σημαντικό brand για την Έκθεση.
 
Τέλος η υπεύθυνη της Freskon, κα Τόνια Νικολαΐδου, ανέφερε πως στόχος του διεθνούς αυτού γεγονότος είναι η ανάπτυξη των εξαγωγών, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και η ανάδειξη του ελληνικού φρούτου.
 
Η Freskon ξεκινά την Πέμπτη, 27 Απριλίου, οπότε θα λειτουργήσει από τις 11:00 έως τις 19:00. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, στις 17:30 της ίδιας ημέρας. Την Παρασκευή, 28 Απριλίου, το ωράριο είναι 10:00 με 19:00 και το Σάββατο, 29 Απριλίου, 10:00 με 18:00. Το πάρκινγκ είναι δωρεάν για όλους τους εκθέτες και επισκέπτες.
 

#Tags: ΔΕΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.