, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τους Θεσμούς συναντά η Έφη Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό – Πόσο θα αυξηθεί;

Ο επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού και το εύρος αύξησής του, στο τέλος του τρέχοντος μήνα, αποτελεί το σημείο αναφοράς της συνάντησης της υφυπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ως γνωστόν, έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης ή διαπραγμάτευσης. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το εύρος της ανόδου του κατώτατου μισθού, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί το «κλείδωμα» της αύξησης στο 8%.

Η Έφη Αχτσιόγλου θα παρουσιάσει στους επικεφαλής των Θεσμών το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, με το οποίο προκρίνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% έως 10%. Στόχος της Αθήνας είναι να εξαντλήσει προς τα πάνω τα περιθώρια της αύξησης, που είναι πιθανό-όπως προαναφέρθηκε-να κλειδώσει στο 8%.

Η τελική απόφαση αναφορικά με το εύρος της αύξησης θα ληφθεί μέχρι το τέλος του μηνός και αφού προηγηθεί ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τις σχετικές ανακοινώσεις, μάλιστα, αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που καταδεικνύει τη μείζονα πολιτική σημασία που έχει για την κυβέρνηση το εν λόγω ζήτημα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, αποτελούν «πυλώνες» των κοινωνικών μέτρων με έντονο αριστερό πρόσημο που υλοποιεί η κυβέρνηση εντός του 2019.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.