, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κάνουμε και τη δική τους δουλειά!

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου
Ζούμε στη χώρα όπου λειτουργούν …δύο παράλληλοι κόσμοι, δύο διαφορετικές νοοτροπίες, δύο διαφορετικές κουλτούρες. Από τη μία έχουμε ένα… μεσαιωνικό και υπερτροφικό κράτος, με ανίκανους μηχανισμούς που πνίγει την επιχειρηματικότητα και από την άλλη έναν ιδιωτικό τομέα που προσπαθεί να προοδεύσει και να αναπνεύσει βυθισμένος στην κινούμενη λάσπη του κρατισμού!
Η σημαντικότερη είδηση που αφορά στη δημόσια διοίκηση είναι η εντολή που της έδωσε η πολιτική ηγεσία, να καταγράψει τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες υπέρ τρίτων, γιατί σκοπεύει να τους… καταργήσει ύστερα από έντονες πιέσεις της τρόικας! Μην φανταστείτε βέβαια πώς θα ελαφρυνθούν οι τσέπες μας! Θα καταργηθούν ως αυτόνομη είσπραξη, αλλά θα περάσουν ως έσοδα του προυπολογισμού και στη συνέχεια αν έχουν ανάγκες τα ταμεία (οι… τρίτοι) θα καλυφθούν από τις κρατικές δαπάνες!
Τα Υπουργεία λοιπόν Οικονομικών και Aνάπτυξης δήλωσαν ότι αδυνατούν (!!!) να… προσδιορίσουν ποιους φόρους υπέρ τρίτων πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες. Θα μπορούσε να είναι φάρσα ή μία αστεία ερμηνεία σε …επιθεώρηση ή ανέκδοτο που θα ξεκινούσε ως εξής “Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να καταργήσει τους φόρους υπέρ τρίτων, δεν γνώριζε ποιοι ήταν αυτοί…”
Έτσι, αποδεχόμενοι,την αδυναμία τους να καταγράψουν το σύνολο των χρεώσεων, στράφηκαν στους πολίτες και φορολογούμενους, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (http://ggevm.cloudapp.net/?page_id=109) καλώντας τους να δηλώσουν οι ίδιοι τι πληρώνουν και σε ποιους. Κι αυτοί οι φωστήρες, θα μας σώσουν και παλεύουν μήνες για να τα καταφέρουν, έως ότου επέλεξαν τη …ντροπιαστική αποδοχή της …ανεπάρκειας τους.
Την ίδια ώρα, που το δημόσιο παλεύει να μάθει τι φόρους μας επιβάλει, ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα από τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί ακόμη να προοδεύει σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Η εταιρία Raycap με επιχειρησιακή έδρα την Αθήνα και βιομηχανική την Δράμα,ιδιοκτησίας του κ.Κώστα Αποστολίδη λειτουργεί από το 1987 άρχισε ως μεταποιητική εταιρία συνδέσεων καλωδίων. Μέσα από την διαρκή έρευνα και την επένδυση στην καινοτομία, έδωσε έμφαση στην ηλεκτρική προστασία αναπτύσσοντας την τεχνολογία Stilkesorb βρήκε τις λύσεις που αναζητούσε η παγκόσμια βιομηχανία τηλεπικοινωνιών και ενέργειας στα καιρικά φαινόμενα. Όλα τα αεροδρόμια των ΗΠΑ και ειδικότερα τα ραντάρ τους είναι εξοπλισμένα με αλεξικέραυνα της Raycap.Η τεχνολογία της Ελληνικής εταιρίας χρησιμοποιείται σε τηλεπικοινωνίες, συστήματα βιομηχανικού αυτόματου ελέγχου, αμυντικά συστήματα, φωτοβολταϊκά, καθώς και σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.Τα προϊόντα της Ελληνικής εταιρίας εξάγονται σε 50 χώρες και έχουν γίνει απαραίτητα σε κολοσσούς που γονατίζουν μπροστά της όπως : η General Electric,η Alstom,η AT& T η FAA η Bell Canada,η Raytheon,η Iberdola κ.α. Ο κύκλος εργασιών της είναι περίπου 90 εκ.ευρώ,εκ των οποίων το 94% εξάγεται.Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκ.ευρώ στην έρευνα, και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Όπως προκύπτει από τα δύο παραδείγματά, από την μια έχουμε έναν ιδιωτικό τομέα που διψάει για πρόοδο και σε αντίξοες συνθήκες η Ελλάδα αναδεικνύει εταιρίες διαμάντια παγκόσμιας τεχνολογικής υπεροχής και από την άλλη ένα αυτιστικό και γελοίο ανίκανο κράτος που δεν μπορεί ούτε τους φόρους να καταγράψει που το ίδιο επιβάλλει!!!
Ε, είναι καιρός πια, να πάψουμε να ισορροπούμε σε αυτούς τους δύο κόσμους…

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.