, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Οι ισχυρές Περιφέρειες θα φέρουν την ανάπτυξη (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων και θα ισχυροποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμφώνησαν πολιτικά πρόσωπα και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που τοποθετήθηκαν κατά την εναρκτήρια συνεδρία του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα.
Τις εργασίες άνοιξε ο εκδότης της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Θεόδωρος Λουλούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο όραμα μετεξέλιξης του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» την περίοδο της κρίσης επέλεξε να μην επενδύσει στη μιζέρια, αλλά να κάνει ένα άλμα μπροστά. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται και το Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που φέτος κινείται στην κατεύθυνση η ελληνική πραγματικότητα να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή στρατηγική.

Για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, στη διάρκεια των εργασιών, αναζητήθηκε μια ολιστική στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς από τη DATA RC παρουσιάστηκαν οι βασικοί κοινωνικοοικονομικοί δείκτες που καταδεικνύουν σημαντική υστέρηση. Σύμφωνα με αυτά οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 70% μέσα σε μια δεκαετία. Οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια έχασαν το 29,4% του ετήσιου εισοδήματος τους και οδηγήθηκαν σε υποβάθμιση ως προς το κοινωνικό τους επίπεδο. Το 44,6% βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι που θεωρείται η χειρότερη επίδοση σε επίπεδο χώρας.
Παρά τους αρνητικούς δείκτες όμως, άπαντες συμφώνησαν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δυνατότητες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, αλλά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να οδηγήσουν την περιοχή σε ένα αναπτυξιακό άλμα για την περιφερειακή ανασυγκρότηση.
Σύγχρονη Διακυβέρνηση
Στο επιτελικό κράτος και τη συνεργασία με τις Περιφέρειες επικέντρωσε κατά την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και περιέγραψε το νέο μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης που υιοθετεί η Κυβέρνηση.
Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «απένταξη» της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική, με την τοποθέτηση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα επιλέγεται αξιοκρατικά ως δημόσιος λειτουργός και δεν θα επηρεάζεται από κυβερνητικές μεταβολές. Η νέα δομή στόχο έχει την καταπολέμηση της όποιας σχέσης διαφθοράς και πελατείας.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και στην απλοποίηση διαδικασιών ώστε οι διοικητικές πράξεις να επιταχύνονται σημαντικά. «Από οκτώ υπογραφές που χρειάζεται σήμερα η άδεια για ένα περίπτερο ή η άδεια για μια βιομηχανική εγκατάσταση, με την απλοποίηση των διαδικασιών οι υπογραφές θα μειωθούν σε δύο με τρεις και θα ολοκληρώνονται σε επίπεδο γενικού διευθυντή».
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν το ρόλο των Περιφερειών. «Οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν βασικούς πυλώνες στο νέο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης» επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες η διακυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κάθαρση της δημόσιας διοίκησης με μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.
«Στόχος είναι η μεταφορά στην Περιφερειακή Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 80% περίπου των συνολικών αρμοδιοτήτων που επαφίονται στο κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε δεύτερη φάση ανάπτυξης – ανέφερε – προβλέπεται να υπάρξει και μεταφορά αυτοτελών πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της, ώστε να έχουν ίδιους πόρους που θα συγκεντρώνουν και θα αξιοποιούν επ ωφελεία των πολιτών. Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζεται να περιέλθει ως αυτοτελής πόρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι Περιφέρειες μπορούν να ωφεληθούν
«Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα νέο πεδίο για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων» έθεσε έναν από τους όρους της περιφερειακής ανάπτυξης ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης που συμμετέχει στο συνέδριο ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε σε εμπόδια τα οποία συναντά η ελληνική επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα, όπως η γραφειοκρατία, τα χωροταξικά προβλήματα, αλλά και η ίδια η νομοθεσία που είναι πολύπλοκη.
Ως δεύτερη μεγάλη κακοδαιμονία ο κ. Σταθάκης ανέφερε την φοροδιαφυγή και παρατήρησε ότι με τη συνέχιση σημαντικών βημάτων η χώρα έχει δυνατότητες να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Αναφερόμενος σε τομείς με προοπτικές ο πρώην υπουργός εστίασε στον ενεργειακό τομέα επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και πρόσθεσε ότι τα logistics, η έρευνα και η καινοτομία που παράγονται από τα Πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμική της χώρας και πρόσθεσε: «Οι Περιφέρειες από την μεταστροφή μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί την κλιματική αλλαγή τονίζοντας ότι επηρεάζει το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας.
Βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης
Την ανάγκη για «ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο που να προάγει ένα βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο να λαμβάνει υπόψη, τόσο τα ιδιαίτερα φυσικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας όσο και τις μελλοντικές προκλήσεις» επεσήμανε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και επεσήμανε ότι «αν υπήρχε η πολιτική βούληση, για κάποιες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη μελλοντική φυσιογνωμία της Ελλάδας θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος και επιδίωξη επιμέρους συναινέσεων».
Συνεχίζοντας είπε ότι είναι πλέον η ώρα ενός ανοιχτού δημοκρατικού και συμμετοχικού διαλόγου για όσα πραγματικά θα πρέπει να μας απασχολούν. «Και το στοίχημα της ανάπτυξης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια οικοδόμησης μιας βιώσιμης πορείας για τους Έλληνες και τη χώρα» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η περιοχή μας έχει μέλλον αν αποφασίσουμε να γίνουμε εμείς πρωτοπόροι στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα κάνει τη διαφορά».
Περιφέρειες: Σταθερός πυλώνας συνεργασίας
Σταθερό πυλώνα συνεργασίας και συνέργειας που έφερε κάτι διαφορετικό στην κοινωνία, χαρακτήρισε τις Περιφέρειες ο Κώστας Αγοραστός Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι την περίοδο της κρίσης ένωσαν δυνάμεις με στόχο την προκοπή του τόπου. «Εμπιστευτείτε μας!» τόνισε ο ίδιος σχολιάζοντας ότι το απρόσωπο υπουργείο κρατά όλες τις αρμοδιότητες και δεν τις εκχωρεί στις Περιφέρειες. «Όταν θα τις αποκτήσουμε θα έχουμε και την αρχή της επικουρικότητας και του προγραμματισμού και του σχεδιασμού» τόνισε.
Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι σήμερα οι αλλαγές δεν θα γίνουν ούτε με πολιτικές, κοινωνικές, κοινωνιολογικές ούτε οικονομικές επαναστάσεις. «Το πρόβλημα είναι βιολογικό. Και χρειάζεται βιολογική αφύπνιση των λαών» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η επιβίωση του ανθρώπινου γένους και ταυτόχρονα δουλειά στον κόσμο. Γιατί σήμερα η κοινωνία έχει ξεφύγει από την φυσική της ισορροπία, δεν έχει δουλειά, υγεία, ψυχολογία, ασφάλεια,. Και πως επιστρέφει αυτό; Με το μεγάλο αγαθό της εργασίας. Χαίρομαι που αυτό αποτελεί μέλημα της κυβέρνησης. Εμείς θα είμαστε κοντά στην Κυβέρνηση και θα είμαστε μαζί. Γιατί η Ελλάδα πάει μπροστά όταν είναι μονιασμένη. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος
Στις αρνητικές επιδόσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν καταγραφεί αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται σε μια πολύ δυσμενή θέση, στις τελευταίες θέσεις κάθε αναπτυξιακού δείκτη και στις πρώτες κάθε αρνητικού δείκτη.
«Αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει ευθύνη και άγχος, σαν πολιτικό σύστημα γενικά και σαν νέα Περιφερειακή Αρχή, όχι για το αν θα ανταπεξέλθουμε στην ευθύνη αλλά να παλέψουμε με τον πιο σημαντικό εχθρό μας, που είναι ο χρόνος. Γιατί αυτό που αποδεικνύεται από τα νούμερα αυτά, πλην άλλων, είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε στην τοποθέτησή του.
Ο κ. Φαρμάκης κατέθεσε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα παράλληλης μεταφοράς των πόρων. Επεσήμανε παράλληλα στα θετικά των δεικτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ότι οι παραγωγικές δυνάμεις, παρά τους δυσμενείς δείκτες, παραμένουν στην περιοχή.
«Ναι τώρα είναι η ώρα για μια νέα πολιτική, νέα αυτοδιοίκηση, μια νέα ανάπτυξη. Μια νέα εποχή για όλους» υπογράμμισε, τονίζοντας ωστόσο ότι η Δυτική Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες και προβλήματα, ενώ τα ελλείμματα είναι μεγάλα και χρονίζοντα. «Τρέχουμε να καλύψουμε αδράνειες και ελλείψεις ή αστοχίες για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο που σέβεται το χθες αλλά κυρίως προετοιμάζει το μεθαύριο» είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και κατέληξε: «Η Δυτική Ελλάδα οφείλει και πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα. Πρέπει να ενισχύσει την ανθρωποκεντρική της αντίληψη. Η ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας δεν θα έρθει από έναν άνθρωπο, θα έρθει από όλους και θα είναι για όλους»
Την εναρκτήρια συνεδρία συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Κωνσταντίνος Μάγνης, ενώ τους συνέδρους καλωσόρισε η Όλγα Καραπάνου-Crawford, Master of Wine και Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος «Achaia Clauss» ευχόμενη καλή επιτυχία στις εργασίες.

#Tags: Πάτρα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.