«Αδύνατο πλέον να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες»

nouagie
Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο «χείλος της καταστροφής» εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, τονίζοντας παράλληλα πως «εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, υπάρχει κίνδυνος χάους στην Ελλάδα». «Mετά θα είναι πολύ αργά και οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ σοβαρές».
Η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ και εκτίμησε ότι πλέον δείχνει αδύνατο να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες. «Χρήμα δεν κυκλοφορεί πλέον στην Ελλάδα και η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί από την ΕΚΤ είτε έχει φύγει στο εξωτερικό, είτε έχει μπει κάτω από τα στρώματα. Πρέπει πρώτα να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, μέχρι τότε, είναι αδύνατη η κανονική λειτουργία των τραπεζών», προειδοποίησε.
Όσον αφορά στη στάση της κεντρικής τράπεζας, σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να στηρίξει την Αθήνα χωρίς να υπάρχει προοπτική συμφωνίας. «Εχουμε ήδη ‘ξεχειλώσει’ την ερμηνεία των κανόνων μας στο όριο. Δεν μπορούμε να αυξάνουμε συνεχώς το ρίσκο μας για να στηρίξουμε την Ελλάδα», υπογράμμισε. «Aν δεν υπάρξει συμφωνία, η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να διακόψει τον ELA» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του Γάλλου Κεντρικού Τραπεζίτη έγιναν στο ραδιόφωνο «Europe 1» λίγη ώρα πριν την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το ελληνικό αίτημα και την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Πάντως χθες ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φέρεται να διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέχρι την Κυριακή.