02:48, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Αυστηρός έλεγχος στους προμηθευτές ρεύματος από ΡΑΕ

Νέα εργαλεία και μεθόδους εγκαινιάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με στόχο την καλύτερη εποπτεία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον έλεγχο των εταιρειών προμήθειας.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η Αρχή έχει ζητήσει από τις εταιρείες προμήθειας να στείλουν μέχρι το τέλος του μήνα το σύνολο της βάσης δεδομένων που έχουν και αφορούν αναλυτικά τα στοιχεία των λογαριασμών που έστειλαν σε κάθε έναν από τους πελάτες τους το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως τέλος Μαΐου του 2022.

Σκοπός είναι να μελετήσει αν έχουν επιβάλει κανονικά τις χρεώσεις, αν τα ποσά που χρέωσαν για ρήτρες αναπροσαρμογής είναι σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τους πελάτες τους καθώς και αν έχουν περάσει σωστά στους λογαριασμούς τις επιδοτήσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πρόθεση της ΡΑΕ είναι συνολικότερα να ενισχύσει τον έλεγχο της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εντοπίζοντας τυχόν ζητήματα που βαίνουν σε βάρος των καταναλωτών, με τους τελευταίους να καταλήγουν να επιβαρύνονται υπέρμετρα με χρεώσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΡΑΕ προετοιμάζει μια πλατφόρμα που θα «ακτινογραφεί» τις εμπορικές πολιτικές κάθε προμηθευτή.

Συνεχείς ανανεώσεις στοιχείων

Αναλυτικότερα, οι προμηθευτές καλούνται να καταχωρίσουν για κάθε λογαριασμό όλες τις «συνιστώσες» του, όπως τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα δημοτικά τέλη ή το τέλος υπέρ ΕΡΤ. Τα στοιχεία αυτά θα ανανεώνονται από τις εταιρείες κάθε φορά που εκδίδουν νέους λογαριασμούς. Με το σύστημα αυτό, στο «μικροσκόπιο» της Αρχής μπαίνουν -μόνιμα- όλες οι παροχές στο ελληνικό δίκτυο, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ και τα 7,9 εκατομμύρια περίπου «ρολόγια» που είναι αυτή τη στιγμή ενεργά.

Από τα στοιχεία αυτά, θα παρακολουθείται με αυτοματοποιημένο τρόπο το προφίλ όλων των παροχών. Έτσι, για παράδειγμα, από το report μιας εταιρείας θα μπορούν να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις μη συμβατικών χρεώσεων που «μεταφράζονται» σε υπερβολικά υψηλό περιθώριο κέρδους.

Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα να «έρθουν στο φως» τυχόν κρούσματα χρεώσεων κάτω από το κόστος, από κάποια εταιρεία που ενδεχομένως θα θελήσει με αυτό τον τρόπο να αυξήσει την πελατειακή της βάση.

Τρέχουν οι «ακροάσεις»

Παράλληλα «τρέχουν» από τη ΡΑΕ δύο διαδικασίες ελέγχου για 12 εταιρείες προμήθεια.

Η πρώτη αφορά το αν έχουν τηρήσει την υποχρέωση που έχουν να ειδοποιήσουν έγκαιρα τους καταναλωτές για αλλαγές στον τύπο τιμολογίου στις οποίες προχώρησαν. Για παράδειγμα, όταν πέρασαν τη ρήτρα σε πελάτες που πλήρωναν μέχρι τότε τιμολόγια άλλου τύπου.

Η δεύτερη αφορά το αν έχουν διαφάνεια στα τιμολόγιά τους και κατά τη διαδικασία «πώλησης» των προγραμμάτων τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL