05:25, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Αυξήσεις συντάξεων 5%-8% από 1ης/1/2023

Αυξήσεις από 5% έως 7% αναμένεται να λάβουν τουλάχιστον 1.300.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά από 1ης/1/2023 λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, δήλωσε ότι «είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω του πληθωρισμού». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με βάση τα σενάρια του φετινού προϋπολογισμού και την αναθεώρηση των στοιχείων του πληθωρισμού εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί μεταξύ 4% και 6%, ενώ ο μέσος πληθωρισμός μεταξύ 8% και 10%. Το ποσοστό της αύξησης καθορίζεται από το 50% του αθροίσματος των δύο μεγεθών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κατώτατο επίπεδο ΑΕΠ και πληθωρισμού (4%+8%), προκύπτει ότι η αύξηση θα διαμορφωθεί στο 6% (αντιστοιχεί στο 50%), ενώ με βάση τα ανώτατα όρια (6%+10%) θα διαμορφωθεί στο 8%.

Τέλος στο καθεστώς εποπτείας

Οι εισοδηματικές αυξήσεις από 6% έως 8%, εκτός από την πραγματική αύξηση των μηνιαίων αποδοχών όσων δεν έχουν προσωπική διαφορά, θα «σβήσει» σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό και τη διαφορά όσων λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις με βάση τον επανυπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι, πέραν των 1.300.000 συνταξιούχων που θα πάρουν… ατόφια την αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής, θα προκύψει πραγματική αύξηση έστω 0,1% και άνω για όσους έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για την πρώτη αύξηση αποδοχών για το μεγαλύτερο τμήμα των συνταξιούχων έπειτα από δώδεκα χρόνια λόγω των περιορισμών που ίσχυαν στο πλαίσιο των μνημονίων. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι στις 20 Αυγούστου θα αρθεί επισήμως το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, καθώς ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει σχετική επιστολή από τους αρμόδιους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα μέτρα έχουν ποσοτικοποιηθεί, αλλά το τελικό περιεχόμενο θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL