18:01, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Αγορά ΔΕΝ υπάρχει!

ΖορπίδηςΤου Μιχάλη Ζορπίδη*
Συνήθως με ρωτάνε πως πάει η αγορά. Ένας πρόεδρος Επιμελητηρίου, άνθρωπος της αγοράς και ο ίδιος για 40 και περισσότερα χρόνια, οφείλει να γνωρίζει. Πάντα απαντώ αυτό που νομίζω, αυτό που βλέπω. Καλά, μέτρια, άσχημα. Αυτή τη φορά δεν μπορώ να επαναλάβω τίποτε από αυτά. Πολύ απλά διότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες αγορά ΔΕΝ υπάρχει.
Η κατρακύλα της αγοράς ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που ήταν σαφές ότι κατά πάσα πιθανότητα θα κατέληγε στην προκήρυξη εθνικών εκλογών. Βρισκόμασταν στις αρχές Δεκεμβρίου και κανείς από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν υπολόγισε ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων συνιστούν την πιο καθοριστική περίοδο του έτους για την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια αγωνιούν να κρατηθούν στη ζωή. Δε δίστασαν, λοιπόν, να τη θυσιάσουν, στο βωμό των πολιτικών τους σκοπιμοτήτων.
Οι εκλογές έγιναν στις 25 Ιανουαρίου και ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Από τότε –πέντε μήνες τώρα- καμία κουβέντα δεν ακούστηκε για την αγορά. Φυσικά κανένα πρόβλημα της δεν επιλύθηκε, ούτε καν εξετάστηκε. Όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, δηλαδή οι υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι προέχει των πάντων η σωτηρία της πατρίδας. Φυσικά και η πληρωμή των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτό το διάστημα κανείς από τους κυβερνητικούς δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο τα χρέη του δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξάνονται, επιτείνοντας το πρόβλημα της ρευστότητας. Μάλλον κανείς τους δεν ενδιαφέρεται για τους ιδιώτες, τους οποίους από καιρού εις καιρόν αποκαλούν συμβατικά ατμομηχανή της οικονομίας και μονόδρομο για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας.
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν έρχεται η εξαγγελία του δημοψηφίσματος, ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων και η τραπεζική αργία για να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Τα εμπορικά καταστήματα άδειασαν, οι εκδρομές ακυρώθηκαν, οι εξαγωγές «πάγωσαν», οι εισαγωγές είναι περίπου αδύνατον να ολοκληρωθούν, οι μεταφορές δυσκολεύονται και ακριβαίνουν, τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα μένουν στα αζήτητα, ενώ παραγωγικές μονάδες βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά απελπιστική. Η αγορά πολύ απλά δεν υπάρχει.
Το μόνο που υπάρχει σε αυτή τη χώρα είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Που ξέρουν μόνο να μιλάνε και φυσικά να πληρώνονται από το δημόσιο ταμείο. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν όταν παίρνουν αποφάσεις αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις. Μάλλον λειτουργούν μόνο προς ίδιον συμφέρον, αφού η καριέρα τους, ενίοτε και το κόμμα είναι πάνω από την αγορά, δηλαδή πάνω από την κοινωνία, άρα πάνω από την πατρίδα.
*Ο κ. Ζορπίδης είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης