Το σύστημα που… σέρνεται!

 
forologikes-thema
 
 
 
 
Των Φρόσως Βαρβάρα- Βαγγέλη Στολάκη
Παράταση δύο εβδομάδων έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, επεκτείνοντας την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 14 Ιουλίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Παράταση ωστόσο, δεν δόθηκε και στην ημερομηνία κατάθεσης της πρώτης δόσης όσων κληθούν να πληρώσουν στην εφορία, την ώρα μάλιστα που αρκετοί φορείς του δημοσίου δεν έχουν αποστείλει σε υπαλλήλους που απασχολούν βεβαιώσεις αποδοχών. Και όλα αυτά με το TAXISνα υπολειτουργεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι αργά το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης είχαν υποβληθεί μέσω του TAXIS περίπου 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και παρέμεναν εκτός περίπου 2,03 εκατομμύρια. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, αποφάσισαν να παρατείνουν την υποβολή των δηλώσεων έως και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου.
«Το TAXISμια δουλεύει, μια δε δουλεύει. Την ώρα που πας να στείλεις τη φορολογική δήλωση βγάζει «error 500». Ενώ κανονικά ο απαιτούμενος  χρόνος για μια φορολογική δήλωση μπορεί να είναι 2-3 λεπτά, εμείς με όλα τα προβλήματα κάνουμε 23 και πάντα μένουν εκκρεμότητες, γιατί ένας φορολογούμενος δεν έχει μόνο ένα έντυπο» αναφέρει ο φοροτεχνικός Θωμάς Σκέντος, μιλώντας στην «Κ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το TAXIS.
Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις
Κύκλοι του υπουργείου πάντως, προειδοποιούν ότι όσοι δεν υποβάλλουν τη δήλωση μέσα στην προθεσμία, θα έρθουν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που επιβάλλει ο νόμος. Οι αποδείξεις δεν θα μετράνε, ενώ θα υπάρξει και πρόστιμο. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο είναι για το θέμα της μείωσης φόρου. Φέτος δεν υπάρχει αφορολόγητο, αλλά μείωση του φόρου κατά 2.100 ευρώ μέχρι τις 26.000 ευρώ.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του κλάδου, οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συγκρίνουν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους με τα στοιχεία που έχουν καταθέσει onlineοι εργοδότες τους. «Πρόσφατα διαπίστωσα ότι το ΑΠΘ έχει στείλει βεβαιώσεις με λάθη. Έστειλε άλλες βεβαιώσεις στα μέλη του και άλλες  διορθωμένες στο υπουργείο. Πήγα να στείλω μια δήλωση πανεπιστημιακού και άλλο έλεγε η βεβαίωση αποδοχών του άλλο βρήκα μέσα στο TAXIS. Αποδέχομαι αυτό που λέει μέσα. Με το που πάω να στείλω όμως τη δήλωση, προκύπτει και άλλο πρόβλημα. Eμφανίζει ένα ποσό το οποίο είναι ήδη φορολογημένο και μου λέει βάλε και αυτό γιατί αλλιώς η δήλωση δεν μπορεί να κατατεθεί» υπογραμμίζει ο κ. Σκέντος. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο ίδιος το πρόβλημα εμφανίζεται και στον κωδικό 507.Είναι ο κωδικός για αυτούς που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και εισπράττουν αμοιβές.
«Πρέπει να γίνει γνωστό επίσης ότι ένας φορολογούμενος με εισόδημα 0 ευρώ μπορεί  να αναγκαστεί να πληρώσει χρήματα. Μπορεί να απέκτησε ένα αυτοκίνητο σε άλλες εποχές και τώρα να του ζητούν χρήματα» συμπληρώνει ο κ. Σκέντος.
Σύμφωνα πάντως με την φοροτεχνικό Ελεάννα Ιορδανίδου είναι πολλοί φορείς του δημοσίου που δεν έχουν αποστείλει βεβαιώσεις αποδοχών ή βεβαιώσεις παρακράτησης. «Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Συμμορφώνονται οι ιδιώτες και το δημόσιο δεν τηρεί τους νόμους» λέει χαρακτηριστικά.
Ζητούν ειδική γραμμή
Την ίδια ώρα, οι φοροτεχνικοί ζητούν και μια ειδική γραμμή εξυπηρέτησης με το υπουργείο Οικονομικών ακόμη και αν είναι επί πληρωμή. «Εμείς έχουμε τον αριθμό της ταυτότητας του λογιστή. Ζητάμε μια επιπλέον τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης. Ας είναι ένα είδους διαβατηρίου με χρεώσεις από το επιμελητήριο όπου θα μπορεί κάποιος για μείζονος σημασίας θέματα να βρίσκει μια λύση. Πολλές φορές καταφεύγουμε μεν στη βιβλιογραφία και άλλες  αυτοσχεδιάζουμε κιόλας με μεγάλο ρίσκο» καταλήγει ο κ. Σκέντος.
Ελεύθεροι Επαγγελματίες
Αλαλούμ επικρατεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού όπως εξηγούν οι ειδικοί «αντιμετωπίζονται ως εισοδηματίες». «Αναγκαστικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχονται το ποσό που τους καταθέτει κάποιος ηλεκτρονικά στο ΑΦΜ τους, αφού έχει ήδη γίνει η παρακράτηση. Αντιμετωπίζονται ως εισοδηματίες. Σε περίπτωση λάθους πρέπει να βρίσκουμε τους εργοδότες και να ξαναστέλνουν αυτοί με τη σειρά τους το σωστό αρχείο. Ειδάλλως οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να το αποδεχτούν» σχολιάζει η φοροτεχνικός Ελεάννα Ιορδανίδου.