, Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

«Αν βάλουν ΦΠΑ στα νησιά, όλοι θα πάνε… Τουρκία!»

 
 
Θάλασσα, φωτο Σάββας Αυγητίδης
«Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο προς τα νησιά. Έρχεται να αντισταθμίσει συγκεκριμένα ζητήματα σε σχέση με το μεταφορικό, με τις ειδικές συνθήκες διαβίωσης», ανέφερε η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας για το ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού καθεστώτος.
«Όταν χαθεί αυτό το ένα και μοναδικό ισοδύναμο, αντιλαμβανόμαστε πόσο αυτό θα επιβαρύνει, όχι μόνο τις συνθήκες της ζωής, αλλά και πόσο θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα στην ανταγωνιστικότητα. Είναι η αγορά της Τουρκίας που έχει ΦΠΑ 7%. Του χρόνου θα πάνε όλοι διακοπές στην Τουρκία και θα παίρνουνε το ημερόπλοιο για να έρχονται στα νησιά και να κάνουνε τις διακοπές τους.», εξήγησε η περιφερειάρχης.
kalogirou
Επιπλέον η κα. Καλογήρου κατέθεσε πως η οικονομοτεχνική μελέτη που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ήταν εκείνη που έπεισε τον υπουργό να «ξανασκεφτεί» την υλοποιηθείσα υποχώρηση, έναντι των δανειστών, επί του ΦΠΑ στα νησιά. «Όχι μόνο δε θα υπάρχει έσοδο. Είναι τόσο υφεσιακό, που θα έχουμε λιγότερο απόλυτο νούμερο σε ΦΠΑ απ’ ότι έχουμε τώρα. Έχουμε μη μετρήσιμο κόστος λόγω μείωσης ανταγωνιστικότητας, και απεριόριστο κόστος στον τουρισμό μας.»
Μάλιστα η κ. Καλογήρου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, σημείωσε τις επιπτώσεις στις τιμές των καυσίμων, τις οποίες θα επιφέρει ενδεχόμενη κατάργηση του ΦΠΑ. «Αυτή τη στιγμή τα καύσιμα στα νησιά είναι πιο ακριβά απ’ ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έχουμε φανταστεί τι θα γίνει αν ο ΦΠΑ εξισωθεί. Καύσιμα βάζουνε και τα γεωργικά μηχανήματα, οι φούρνοι μέχρι οτιδήποτε.»
Τέλος η ίδια γνωστοποίησε πως σε συνεργασία με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου έχουν αποστείλει ενημέρωση στον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπως επίσης ζητούν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.