, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Αναδρομικά ως €8.400 σε 40.000 δικαιούχους

Ποσά από 1.200 έως 8.400 ευρώ… περιμένουν χιλιάδες δικαιούχους επικουρικής σύνταξης, οι οποίοι βρίσκονται στην αναμονή ακόμη και από το 2016!

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το υπουργείο Εργασίας έως την ολοσχερή εξόφληση των αναδρομικών θα εφαρμόσει το μέτρο καταβολής ποσού 100 ευρώ ως έναντι, μέχρι να κλείσει η διαδικασία εκκαθάρισης. Με τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας εισάγονται δύο σημαντικές παρεμβάσεις για να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων.

Ειδικότερα:

1. Η χορήγηση της προκαταβολής έναντι εκκρεμούς επικουρικής σύνταξης αφορά τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης. Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Για τις επικουρικές συντάξεις αναπηρίας ή θανόντος συζύγου, το ποσό ορίζεται σε 50 ευρώ μηνιαίως. Έτσι, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, τότε θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ ή 100 ευρώ για τους 12 μήνες αναμονής. Αντίστοιχα, ένας που περιμένει 3 χρόνια θα εισπράξει 3.600 ευρώ κ.ο.κ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί ήδη απόφαση κύριας σύνταξης είναι περίπου 80.000. Από αυτές περί τις 40.000 αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

2. Επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης επικουρικών συντάξεων με fast track διαδικασίες από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, υπό την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρώσει 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή 4.500 ημέρες και την ηλικία των 67 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής 20.000 επικουρικών συντάξεων και έως το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL